Vysoké teploty egrešom nesvedčia. Ako predchádzať mäknutiu a opadávaniu plodov?

Plody egrešov mäknú, zmenšujú sa a padajú. Prečo? 

Egreše
Foto: Shutterstock

Posledné roky pozorujeme veľmi veľké poškodenie drobného ovocia vrátane ríbezlí a egrešov vysokými teplotami. Keď sú rastliny na priamom slnku, v teplotách nad 30 °C dochádza k zahusťovaniu dužiny, následne až k vysychaniu plodov.

Bežná dávka zálievky nestačí, v teplotných extrémoch je vhodné polievať minimálne s dvakrát väčšou dávkou vody, približne každý tretí až štvrtý deň. Veľmi pomôže aj tienenie, napríklad zelenou „tieňovkou“, ktorou zakryjeme ker aspoň na 50%..

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Stanko
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada