Ochutnali ste už romanesco? Je chutnejšie ako brokolica a karfiol!

Pýši sa vskutku netradičným tvarom a vzhľadom takmer pripomína kvetinu. U nás pomerne menej známe romanesco sa rozhodne oplatí vyskúšať. Táto chutná a zdravá zelenina vám príjemne spestrí jedálniček.

Romanesco
Foto: Shutterstock

Stará odroda – moderný vzhľad

Romanesco má svoj pôvod na severe Talianska, prvé zmienky o ňom siahajú až do 16. storočia. Jeho pôvodný názov bol broccolo romanesco a postupne naberal na popularite. Na základe svojho talianskeho pôvodu je prezývaný aj ako rímsky karfiol. Neskôr sa rastlina zušľachťovala v Holandsku. Väčšina romanesca dovážaného do Európy pochádza práve z Talianska a zo Španielska.

Brokolica, karfiol a romanesco boli vyšľachtené z tej istej rastliny – divokej kapusty obyčajnej.

Príroda nám v romanescu ukazuje svoju dokonalosť

Lahodná, jemná chuť, v ktorej možno zacítite orieškový podtón – také je romanesco. Má pevne zbalené kvietky, ktoré sú zoskupené do špicatých špirálovitých tvarov namiesto zaoblených ako má brokolica či karfiol. Romanesco tvorí akýsi prechod medzi brokolicou a karfiolom, pričom má jemnejšiu a lahodnejšiu chuť.

Známe odrody romanesca sú :

  • Perla
  • Smaragdový pohár
  • Veronika
  • Puntoverde
Romanesco
Foto: Shutterstock

Ako ho pestovať

Rastliny zvyčajne vysádzame na slnečné stanovisko, na rozdiel od karfiolu, romanesco znesie aj priame slnko. V pôde vyžaduje dostatok vápnika a bóru. Predpestované rastliny sadíme do hlinito-piesočnatej humóznej pôdy. Romanesco nemá rado prelievanie. Zberá sa v období pred rozvinutím ružíc, kedy má najlahodnejšiu chuť.

Romanesco je plnohodnotne zastúpené vitamínmi

V porovnaní s karfiolom má romanesco až o 80 percent viac provitamínu A, a zároveň podstatne viac vitamínu C. 100 gramov romanesca obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín K. Zároveň obsahuje vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, železo, vápnik, zinok, selén, draslík, antioxidanty.

V 100 g romanesca nájdeme iba 30 kcal.

Romanesco
Foto: Shutterstock

5 zdravotných benefitov romanesca

1. Zdravé oči

Vitamín A podporuje zdravie našich očí. Romanesco je práve vďaka vysokému obsahu vitamínu A ideálnym pokrmom na podporu zraku a tiež výborným prostriedkom na zníženie rizika degeneratívnych ochorení očí.

2. Zdravé srdce

Romanesco obsahuje železo, podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje krvný obeh a posilňuje zdravie srdca. Pomáha udržiavať vo forme mozgovú aktivitu a celkovú vitalitu.

3. Zdravé trávenie

Vďaka vysokému obsahu vlákniny je romanesco ideálnou zeleninou, ktorá podporuje trávenie. Pomôže pri zápche i hnačke. Vylučuje toxíny z tela, znižuje cholesterol a znižuje hladinu cukru v krvi.

4. Podpora imunitného systému

Romanesco obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálov, ktoré pôsobia preventívne proti infekciám bakteriálneho aj vírusového pôvodu. V prípade prebiehajúceho ochorenia pomáhajú organizmu rýchlejšie zabojovať s infekciou.

5. Prevencia voči rakovine

V boji proti voľným radikálom je romanesco prospešné. Obsahuje antioxidanty, ktoré nás chránia voči voľným radikálom a pôsobia preventívne proti vzniku onkologických ochorení. Ako prevencia sa odporúča konzumovať aj brokolicu, karfiol, kel, kapustu či žeruchu.

Romanesco
Foto: Shutterstock

Ďalšie zdravotné benefity romanesca:

  • posilňuje cievy
  • zlepšuje stav pokožky
  • udržiava zdravie nechtov a vlasov
  • obnovuje črevnú mikroflóru
  • lieči zápchu aj hnačku
  • lieči hemoroidy
  • zrýchľuje metabolizmus
  • eliminuje stres a pomáha pri nespavosti
  • pomáha pri liečbe alergií

V kuchyni dodá šmrnc akémukoľvek pokrmu

Romanesco je tvrdšie ako brokolica, no pripraviť si ho môžeme takmer identicky. Konzumovať sa môže tak v surovom, ako aj tepelne upravenom stave. Je vhodné do letných šalátov, ako príloha, no i samostatne na zapekanie a do nákypov. Pozor však na príliš dlhé varenie – romanesco ním stráca svoju jabĺčkovo zelenú farbu a chuť.

Ak chcete vyťažiť z jeho atypického vzhľadu maximum, pripravte si ho vo veľkých kúskoch. Na tanieri bude vyzerať vskutku delikátne. Nakrájate ho na väčšie kusy so zachovaním štruktúry a spracujte ho opekaním či grilovaním. Romanesco hravo zvládne vysoké teploty a grilovaná verzia zároveň zvýrazní jeho prirodzenú chuť. Má výraznejšiu arómu ako karfiol, no na druhej strane jemnejšiu chuť.

Romanesco má neutrálnu krémovú chuť a je preto v kuchyni ľahko kombinovateľné. Je ľahko stráviteľné, plné vlákniny a nízkokalorické. Neobsahuje takmer nijaký tuk, má minimum kalórií a tolerujú ho aj ľudia s citlivým žalúdkom. Konzumuje sa len hlavička romanesca. Kupujeme sýto zelenú hlavičku, ktorá je znakom čerstvosti. V chladničke vydrží čerstvé maximálne štyri dni.

Zapekané romanesco
Foto: Shutterstock

Recept na rýchly obed: Zapečte si romanesco

Suroviny:

  • 1 romanesco
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 vajcia
  • 2 PL parmezánu
  • 1 PL hladkej múky
  • korenie, soľ
  • čerstvé vňate podľa dostupnosti

Postup:

Romanesco rozdelíme na ružičky, ktoré povaríme vo vriacej osolenej vode približne 6-8 minút do polomäkka. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Zapekaciu misku si potrieme maslom, môžeme zľahka posypať strúhankou a vložíme do nej ružičky romanesca. Vajcia si vyšľaháme so smotanou, s parmezánom, múkou, soľou, korením a bylinkami. Pripravenou zmesou zalejeme romanesco a zapekáme približne 20-30 minút.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock