Láska na prvý pohľad a veľká spokojnosť aj po roku bývania

Pani Adriana pochádza z vidieka a vyrastala v rodinnom dome. Spolu s manželom bývali v prenajatom byte v meste, a pretože plánovali dieťa, začali zvažovať aj budúcnosť ich bývania. Obaja poznali práce Jurija Čerňaka a Miroslava Žilinského z ateliéru architektúry a dizajnu APEX A, ktorí stavajú svoje domy z pórobetónu Ytong a vápenno-pieskových tvárnic Silka.

foto zahrada

„Zavolali sme do APEXu a spýtali sme sa, či o niečom nevedia. A z ich strany prišla hneď ponuka na nový dom. Síce to bolo v lokalite mimo mesta, takže sme váhali, ale šli sme sa tam pozrieť a bola z toho láska na prvý pohľad. A teraz viem, že sme urobili dobre – sme tu rok a neľutujeme, na nové bývanie sme si zvykli a veľmi oceňujeme, že sú tu mladí ľudia s deťmi.je pre mňa a našou malou dcérou veľmi fajn.“

Pórobetón Ytong a vápenno-pieskové tvárnice Silka sa architektom osvedčili

Pórobetón Ytong a tvárnice Silka sú výborné v tom, že ich poznáme dobre nielen my architekti, ale dobre sa s nimi robí aj stavebným firmám. A tiež viem, že ich ocenia aj budúci majitelia. Dom z pórobetónu Ytong je energeticky úsporný, nemá tepelné mosty a poskytuje vysoký tepelný komfort v lete aj v zime. Steny z vápenno-pieskových tvárnic Silka sú nosné aj v štíhlych formátoch. Pomáhajú tak vytvoriť väčší obytný priestor a sú základom akustického komfortu. Chránia pred hlukom a zaručujú tak pokojné a pohodové bývanie,“ hovorí Ing. Jurij Čerňak z ateliéru APEX A.

Steny z pórobetónu Ytong vytvárajú zdravú a príjemnú klímu

Obytná časť jednopodlažného bungalovu má plochu 96 m2 a rodina tu má k dispozícii okrem obývacej izby s kuchyňou dve izby a spálňu, pričom jedna z izieb slúži teraz ako pracovňa. Zázemie tvoria aj dve toalety a kúpeľňa. Pani majiteľke tu chýba k dokonalosti len špajza na uskladnenie potravín. Záhrada s pozemkom má veľkosť 300 m2 a pre mladých manželov je to tak akurát.

Majitelia domu sú spokojní aj s tepelným komfortom domu

Na južnú stranu má dom veľké okná a pani majiteľka mala obavy, či tu nebude v lete veľmi teplo, pretože nemá rada klimatizáciu a nevedela, či sa nebude interiér prehrievať. Ale pomohli žalúzie a vďaka stenám z pórobetónu Ytong je tu príjemne v zime aj v lete.

„Navyše sme v zime nemuseli ani veľmi kúriť, dom si dokáže udržať teplotu, takže spokojní sme aj z hľadiska prevádzkových nákladov. Pritom sme nechceli znižovať teplotu v interiéri, máme malú dcéru a teplo v dome je pre ňu dôležité. Držali sme priemerne cez deň 22 °C, a aj pri súčasných cenách elektriny sú náklady na vykurovanie domu na rozumnej úrovni. hodnotí rok bývania v novom dome pani Adriana.

Zdroj: PR článok Xella Slovensko, spol. s r.o.