Martin Čurda radí: Čo robiť, aby uhorky neboli horké? Môžu sa horké uhorky zavárať?

Chcem sa opýtať, čo treba spraviť, aby uhorky neboli horké. Je to otázka spôsobu pestovania alebo výživy?

uhorka
Foto: Shutterstock

Horkosť je spôsobená dvomi možnými cestami. Najčastejšie vznikajú horké látky ako dôsledok stresových podmienok, čiže suchom, vysokou teplotou alebo napadnutím škodcami.

Sú to vlastne obranné mechanizmy v čase nepriazne, preto by sme napríklad v období nalievania plodov nemali nechať rastliny trpieť suchom. Rastliny v lete veľmi trpia aj brutálnymi horúčavami, tým však zabránime len ťažko.

Vyberte si odrody, ktoré sú geneticky nehorké

Stáva sa však, že uhorky sú horké aj počas priaznivej sezóny. To je tá druhá možnosť horkosti uhoriek nakladačiek. V takomto prípade ide o odrodovú vlastnosť.

Ak chceme tento problém vyriešiť, tento rok s tým už nič nespravíme. No na budúci radšej vysádzajme tzv. geneticky nehorké uhorky, ktoré horké látky v plodoch netvoria vôbec. Sú to napríklad odrody ʻBohemia F1ʼ, ʻChantal F1ʼ alebo ʻOrnello F1ʼ či ʻCharlotte F1ʼ.

Našťastie cucurbitacíny (látky, ktoré horkosť spôsobujú) sa rozkladajú teplom, preto sterilizované uhorky v konečnom dôsledku vôbec nebudú horké.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: uhorky | zelenina