Muchovník: Superpotravina s protirakovinovými účinkami a živý plot v jednom

Muchovník bol doposiaľ známy najmä ako okrasná drevina, ktorá na jar krásne kvitne a na jeseň sa výrazne sfarbuje. Čoraz častejšie sa však vysádza pre jedlé plody pripomínajúce vzhľadom aj chuťou čučoriedku. Jeho prezývka je indiánska čučoriedka. 

Muchovník
Foto: Shutterstock

Bohatý na vlákninu a vitamíny

Zrelé plody muchovníka (Amelanchier canadensis) majú energetickú hodnotu okolo 76 kcal. Sú bohaté na sacharidy, vlákninu a vodu. Táto superpotravina obsahuje vitamíny A a C, skupiny B, z minerálnych látok draslík, železo a horčík. Má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.

Muchovník znesie aj ílovitú pôdu

Muchovník je spoľahlivá, mrazuvzdorná drevina, ktorá znesie aj ťažkú ​​ílovitú pôdu. Jeho veľkou výhodou je samoopelivosť a absolútna nenáročnosť na rez. Ide o stredne veľký ker, no často sa vrúbľuje na kmienok a pestuje sa aj v stromovej forme.

Najlepšie sa mu darí na slnečnom stanovišti, ale znesie aj slabé pritienenie. Ideálna je mierne kyslá pôda bez obsahu vápenca, rovnomerne vlhká, nie však blatistá a zamokrená. Pokiaľ muchovník vysadíme na správne miesto, kde mu doprajeme záhradnícky substrát s obsahom rašeliny alebo kompost s listovkou, nebude potrebovať dodatočné prihnojovanie.

Niekoľko rokov po výsadbe začne ker tvoriť bujné výhony, ktoré je možné oddeliť rýľom a vypestovať z nich nové rastliny. Pravidelne režeme len muchovník vysadený do tvarovaného živého plota, pri ostatných stačí z času na čas podľa potreby redukovať množstvo výmladkov.

Muchovník pestujeme voľne rastúci alebo ako tvarovaný živý plot, do ktorého ho vysádzame v spone 60 × 60 cm.

Jesenné zafarbenie listov muchhovníka
Listy muchovníka sa na jeseň výrazne sfarbujú. Foto: Shutterstock

Zber a uskladnenie

Plody sa zbierajú počas leta v plnej zrelosti, teda vo chvíli, keď sa sfarbia do temne modrofialovej farby.

Fialové malvičky konzumujeme čerstvé, niekoľko dní ale prečkajú aj v chladničke v miske zabalenej igelitom. Dajú sa zamraziť alebo tepelne spracovať do podoby džemu, sirupu…

Naša voľba odrôd

  • Muchovník Lamarckov: Až 6 m vysoký ker s tmavofialovými plodmi, ktoré majú mierne trpkú chuť a priemer okolo 1 cm.
  • Muchovník jelšolistý: Ker alebo menší strom dorastajúci cca 4 m má v súplodí 7 – 10 plodov s priemerom až 1,5 cm.
  • Muchovník vajcovitý: Európsky druh má výšku až 3 m a plody tmavofialovo oinovatené s priemerom 1 cm.
Muchovník
Foto: Shutterstock

Viete, že…

  • … severoamerický muchovník kanadský bol dôležitým zdrojom obživy tamojších indiánov? Práve  preto má prezývku indiánska čučoriedka.
  • … z jedného dospelého kra oberiete aj viac ako 10 kg plodov? Stačí vysadiť jednu rastlinu, muchovník je samoopelivý.
  • … sušené plody sa používajú aj ako prírodné farbivo? Bývajú tiež súčasťou raňajkových cereálnych kaší.
  • … pre každý druh muchovníka je typické iné jesenné sfarbenie listov? Niektoré sa vyfarbia do zlatých, iné do oranžových, karmínových alebo oranžovoružových odtieňov.
  • …rastliny sa dajú množiť aj výsevom? Prezreté plody rozdrvíme, preperieme vo vode cez sitko. Klíčenie však trvá pomerne dlho a musí mu predchádzať niekoľkotýždňový pobyt v chladničke.

Muchovník v kuchyni

Využitie plodov je široké, konzumujú sa surové, spracovávajú sa do džemov, sirupov, želé aj vín.

Muchovník v miske
Foto: Shutterstock

Muchovníkový sirup

3 kg zrelých plodov umyjeme a podliate malým množstvom vody uvaríme domäkka. Prepasírujeme, prilejeme 0,5 l vody, pridáme 2 kg kryštálového cukru a 200 g kyseliny citrónovej. Zľahka povaríme a ešte teplé plníme do vyparených sirupových fliaš.

Džem s vínom

1,5 kg plodov umyjeme a podliate vodou podusíme domäkka. Prepasírovanú hmotu zalejeme 100 ml červeného vína a povaríme 15 minút. Pridáme 500 g cukru, štipku škorice a mletého klinčeka a ½ lyžičky kyseliny citrónovej. Povaríme 10 minút, vlejeme do pohárov a zavaríme bežným spôsobom.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada