Využite jarné dni a privlastnite si kúsok liečivej sily podbeľu lekárskeho

Podbeľ lekársky (Tussilago farfara) je trváca bylinka, ktorá má veľmi široké využitie pri rôznych ochoreniach. Obsahuje množstvo dôležitých látok pre organizmus – triesloviny, tussilagin, flavonoidy, silice, vitamíny (najmä vitamín C), minerály, slizovité látky a iné.

Podbeľ a motýľ

Protizápalový liek

Jeho účinky sú známe už od nepamäti, priaznivo pôsobí pri zápaloch horných dýchacích ciest, bronchitíde, kašli, pôsobí protizápalovo pri kožných ochoreniach a zápaloch žíl, má hojivé a dezinfekčné účinky pri ochoreniach kože, popáleninách. Čerstvé kvety a listy pôsobia pri kožných problémoch a aknóznej pleti. Má priaznivé účinky i pri žalúdočných a tráviacich problémoch. Z podbeľa sa zbierajú najčastejšie jeho kvety práve počas kvitnutia, no i listy. Teraz je vhodný čas na zber a spracovanie podbeľových kvetov.

Kedy podbeľ zbierať?

Podbeľové kvety zbierame za slnečného a suchého počasia, ideálne popoludní, okolo 15 hodiny. Sušíme ich na tienistom mieste, rozložené v jednej vrstve. Kvety sušíme rýchlo, aby sa uchovali účinné látky, a aby nestihli dozrieť semená. Ak ich sušíme v rúre alebo sušičke, teplota pri by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia.

Sušené kvety uchovávame na suchom mieste – v uzatvárateľnom pohári, alebo ak máme vhodné podmienky, môžeme ich uchovávať aj v papierovom alebo plátennom vrecúšku.

Podbeľ v miske

Čaj, tinktúra i podbeľové víno

Ak si teraz nazberáme dostatok podbeľu, môžeme z neho pripraviť čaj i tinktúru, ktorá pomáha pri prechladnutí, alebo vynikajúce podbeľové víno, ktoré sa používalo počas sviatkov jarnej rovnodennosti. Ako na to?

Podbeľový čaj

Z nasušených kvetov môžeme pripraviť vynikajúci čaj, ktorý pomáha pri zápaloch priedušiek, prechladnutí, posilňuje imunitu. Jeho príprava je jednoduchá – lyžicu sušených kvetov podbeľu zalejeme 3 dcl vriacej vody a necháme vylúhovať približne 10 minút. Precedíme a pomaly ešte teplé pijeme. Pri akútnych respiračných ochoreniach pijeme 2 – 3x denne.

Podbeľový čaj

Tinktúra z podbeľu

Je doslova zázrakom, pomáha pri zápaloch dýchacích ciest a zahlienení, rozpúšťa hlien. Pripravíme ju z čerstvých kvetov podbeľu. 1 až 2 hrste čerstvých kvetov podbeľu zalejeme litrom alkoholu (bieleho) a necháme lúhovať na teplom mieste v polotieni. Po 8 týždňoch prelejeme cez gázu, nalejeme do fliaš a dobre uzatvoríme. V prípade potreby užívame 6 – 8 kvapiek trikrát denne. Tinktúru môžeme nakvapkať aj na kockový cukor, bude mať príjemnejšiu chuť.

Podbeľové víno

2 litre rozkvitnutých kvetov podbeľu zalejeme 2 litrami vriacej vody a necháme 3 dni lúhovať. Občas premiešame. Potom zmes precedíme cez gázu, vyžmýkame. Pridáme šťavu z 2 citrónov. Ďalšie 2 litre vody uvaríme s 1 kg cukru, kým sa cukor nerozpustí, ešte za horúca pridáme k vylúhovanej zmesi z podbeľu. Po vychladnutí pridáme vínne kvasinky a prelejeme do demižónu, kde necháme vykvasiť.

Po vykvasení stočíme a naplníme do fliaš, dobre uzavrieme a uchovávame na tmavom chladnom mieste. Pre lepšiu chuť môžeme pri kvasení pridať aj šťavu z pomarančov.

Podbeľ lekársky

Podbeľ neužívame dlhodobo ani preventívne

Podbeľ má vynikajúce liečivé účinky, no pri jeho užívaní treba byť opatrní. Nesmú ho užívať osoby trpiace alergiami na peľ a na astrovité rastliny. Na vnútorné použitie sa nesmie užívať vo veľkých dávkach a dlhodobo, obsahuje totiž tzv. alkaloidy, ktoré majú toxický a karcinogénny účinok. Nepriaznivo vplývajú najmä na pečeň. Platí zásada, že produkty obsahujúce podbeľ užívame iba do doby, kým neprestanú symptómy, nikdy nie ako prevenciu (užívame maximálne 4-5 týždňov). Podbeľ sa neodporúča užívať tehotným a dojčiacim matkám.

Text: Ing. Jarmila Králová, PhD., Arborétum Mlyňany SAV
Foto: isifa/Shutterstock