Aký je rozdiel v dávkovaní hnoja a kompostu?

V článkoch sa zvykne neraz spomínať organické hnojivo a jeho dávkovanie. Je rozdiel medzi dávkovaním hnoja a kompostu?

Kompost vo fúriku

Pri pestovaní zelenín v takzvaných tratiach sa aplikuje maštaľný hnoj alebo kompost do pôdy zvyčajne jednorazovo raz za 4 roky, najlepšie na jeseň, kompost aj na jar. Je dôležité zapraviť ich čo najskôr do pôdy.

V zásade platí, že maštaľný hnoj je v porovnaní s kompostom oveľa „silnejšie“ hnojivo. Jeho privysoká dávka môže rastliny „spáliť“. Niektoré zeleniny ho vyslovene neznášajú (zle po ňom rastú) a podľa toho sú zaradené do spomínaných tratí.

Dávka hnoja alebo kompostu sa líši v závislosti od vyčerpanosti pôdy, od plodiny, ktorú plánujete pestovať (náročnú či menej náročnú na živiny), ale aj od jeho zloženia. Je rozdiel, či máte k dispozícii čerstvý, kompostovaný alebo sušený granulovaný hnoj, či si kompost kupujete, máte vlastný zo záhradky, alebo ide o vermikompost (dážďovky).

Stredná dávka hnojenia reálnym hnojom je cca 3 – 3,5 kg na 1 m2 raz za 4 roky, granulovaného je potrebné dodať podľa odporúčaní výrobcu výrazne menej (býva to menej ako 1 kg na 1 m2). Aj vermikompost môže byť obsahovo bohatší než vlastný zo záhradky (ale nemusí). Na pestovanie zeleniny sa má do pôdy zapraviť 4 – 5 kg na 1 m2. Ľahkého záhradného kompostu možno v prípade chudobnej pôdy a pestovania náročnej zeleniny dodať až maximálne 10 kg na 1 m2.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada