Čím vydezinfikovať pivnicu pred uskladnením úrody?

Rád by som uskladnil v pivnici jablká, ale čítal som, že by bolo dobre, ak by sa vopred vydezinfikovala. Ako a čím to urobiť?

Jablká, hruška a hrozno v špajzi

V pivniciach, kde každoročne skladujeme úrodu, sú choroby priam zahniezdené v stenách, v podlahe aj v debničkách. Ak uskladníme zdravé ovocie do nevydezinfikovaného skladu, zakrátko z neho viac vyhodíme, ako ostane zdravé.

Na dezinfekciu debničiek a políc je vhodná horúca voda, lepšia je však horúca para. Razantnejšie účinky má 15- až 20-percentné vápenné mlieko s prídavkom modrej skalice alebo 3 % sódy. Používa sa aj 5-percentný roztok modrej skalice. Chlórové prípravky sú síce účinné, ale zanechávajú nepríjemný pach, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje vôňu výpestkov.

Dá sa použiť aj plynová dezinfekcia pomocou sírnych knôtov, ktoré v prázdnom priestore zapálime. Na 1 m3 priestoru spálime asi 7 g síry, necháme ho dva dni uzavretý a potom pred naskladnením výpestkov dobre aspoň dva dni vetráme.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada