Doprajte si denne aspoň jedno jablko. Obsahuje množstvo vody a vlákniny, ale i vitamíny a minerály

Jablká patria medzi najchutnejšie a všestranne použiteľné plody, ktoré konzumujeme už od detských rokov. Ak si na nich chceme pochutnávať až do jari, zvolíme niektorú zo zimných odrôd.

Zátišie s jablkami

Šťavnaté plody obsahujú okrem veľkého množstva vody aj cukry a vlákninu. Z vitamínov je hojne zastúpený vitamín C, z minerálnych látok draslík, horčík, vápnik, železo a fosfor.

Ako ich pestovať?

Jabloň by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Stĺpovité odrody porastú aj v nádobe na terase, zákrpky a štvrťkmene zaberú v malej záhrade len pár štvorcových metrov. Do záhrad sa po rokoch opäť vracajú aj vysokokmene. Hoci sa jablká z takého velikána horšie zberajú, jeho rozložitá koruna v horúcom lete skvelo nahradí slnečník.

Hoci sa jablone často aj pri minime starostlivosti odvďačia bohatou úrodou, pri ich výsadbe myslíme na výber správneho stanovišťa. Starým i moderným odrodám sa najlepšie darí na slnku v hlinitopiesočnatej alebo piesočnatohlinitej pôde, ktorá má byť kyprá, dobre priepustná pre vodu i vzduch s neutrálnym až slabo kyslým pH. Jablone všeobecne neznášajú silno vápnité pôdy a stagnujúcu vodu.

Od jari do jesene vysádzame rastliny pestované v kontajneri. Lacnejšie sú voľnokorenné sadenice, tie sadíme od marca do apríla a na jeseň v októbri a v novembri. Miesto štepenia by malo byť približne 10 cm nad pôdou, aby nedochádzalo k obrastaniu podnože. Pri výsadbe voľnokorenných rastlín korene mierne skrátime a necháme ich celý deň ponorené vo vode, aby sa dobre „napili“. Do výsadbovej jamy pridáme dobre rozložený kompost alebo záhradnícky substrát so štartovacím hnojivom.

Jablone v sade

Zber a uskladnenie jabĺk

Plody zimných odrôd zberáme po úplnom sfarbení šupky najčastejšie v priebehu septembra, niektoré až v októbri.

Zimné jablká sa najlepšie skladujú v drevených či plastových debničkách v jednej vrstve v mierne vlhkej pivnici so stálou teplotou približne od 1 – 5 °C.

Viete, že…

  • … hoci sa zimné odrody zberajú väčšinou v septembri a v októbri, konzumnú zrelosť môžu dosiahnuť až o niekoľko mesiacov neskôr?
  • … sa obsah cukrov v jablkách líši nielen podľa odrody, ale aj v závislosti od stupňa zrelosti? Napríklad sladká odroda Golden Delicious je na cukry oveľa bohatšia ako odrody s výraznou kyslastou chuťou.
  • … vo voľnej prírode môžeme nájsť pôvodcu kultúrnych jabloní? Ide o jabloň lesnú, ktorá sa často používa ako podnož.
  • rez rastliny udržiava v dobrom zdravotnom stave a zlepšuje kvalitu plodov? Vykonáva sa počas zimy až do začiatku jari.
  • … niektoré odrody sú odolné alebo dokonca rezistentné proti múčnatke a chrastavitosti? Medzi ne patrí napríklad Aneta či Durit.
  • … sa na skladovanie nehodia suché pivnice? Jablká sa v nich rýchlo scvrkávajú. Riešením je nechať tam misu s vodou alebo navlhčený mach.

Jablká na vianočnom stole

Naša voľba odrôd

  • Aneta – zber koncom septembra, konzumne dozrievajú v októbri, skladovanie možné do januára.
  • Melodie – aromatické plody sa zberajú koncom septembra, konzumne dozrievajú v decembri, skladovanie do konca januára.
  • Fuji – veľké jablká so šarlátovým žíhaním zrejú v druhej polovici októbra, skladovanie až do mája.

2 spôsoby, ako ich pripraviť

Flambované jablká

Dve jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na hrubšie plátky.
Na panvici skaramelizujeme 2 lyžice cukru a 2 lyžice medu. V karameli obalíme plátky, zľahka posypeme škoricou, drvenými klinčekmi, muškátovým orieškom a zalejeme menším pohárikom slivovice. Na panvici zapálime a flambujeme asi minútu.

Skladovateľný mušt

Jablká umyjeme a aj so šupkou odšťavíme v odšťavovači. Šťavu precedíme cez plátno, aby v nej nezostala dužina. Plníme do zaváracích pohárov. Na dlhodobé uchovanie sterilizujeme, mušt potom vydrží aj niekoľko rokov.

 

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifaf/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada