8 októbrových rastlín, ktoré zafarbia vašu záhradu

V októbri kvitne napríklad množstvo pekných trvaliek, hľuznaté georgíny, kyslomilné vresy, a dreviny vystavujú na obdiv farebné plody alebo listy.

Liriopa modrincová

Okrasné trávy odhaľujú krásne súkvetia a ich steblá sa začínajú vyfarbovať do typicky jesenných odtieňov. Vzduchom sa nesie vôňa zrelého ovocia a kvitnúcich chryzantém. Farebnú mozaiku dopĺňajú plody tekvíc, okrasnej kukurice, machovky alebo čili papričiek.

Hviezda mesiaca

Liriopa modrincová (Liriope muscari)

Vyniká bohatým kvitnutím, nenáročnosťou a listami, ktoré sú zaujímavé aj počas zimy. Liriopa pochádza z ďalekej Ázie a patrí k menej známym trvalkám. Na ideálnych stanovištiach vytvára husto olistené trsy úzkych tmavozelených listov. Počas jesene rastlina rozkvitá množstvom užších a vzpriamených fialových súkvetí. Darí sa jej na polotienistých miestach, v pôdach s vyšším obsahom humusu a vlahy. Využiť ju môžeme ako podrast pod stromy a kry, do líniových výsadieb a do vegetačných nádob. Prvé roky po výsadbe ju pred zimou zakrývame čečinou.

Liriopa modrincová
v × š: 45 × 30 cm

Rozmanitá jeseň

Keď sa budete chcieť tešiť zo záplavy kvetov, z každého druhu si vysaďte viac kusov. Okrem trvaliek nezabudnite na okrasné trávy.

Prilbica Carmichaelova ʻArendsiiʼ (Aconitum carmichaelii)

Tejto majestátnej, nádherne kvitnúcej a typicky jesennej trvalke sa darí na polotienistom mieste s vlhkou, skôr chladnou a na živiny bohatou pôdou. Jej sýtomodré kvety zaujímavo kontrastujú s kvetmi astier.
v × š: 120 × 50 cm

Astra vresovcová ʻBlue Starʼ (Aster ericoides)

Vytvára kompaktné a bohato kvitnúce trsy. Listy má drobné, takmer ihlicovité. Svetlofialové kvety sú vhodné aj na rez do váz.
v × š: 100 × 50 cm

Prilbica, astra a ozdobnica
Prilbica, astra a ozdobnica

Ozdobnica čínska ʻGracillimusʼ (Miscanthus sinensis)

Obľúbená a vďačná okrasná tráva, ktorá sa nádherne vyníma v zmiešanom kvetinovom záhone. K celkovej atraktivite prispievajú hnedasté súkvetia, ktoré sa objavujú počas jesene.
v × š: 150 × 100 cm

Jesenné zákutia

Voľné miesta na dvore alebo v prednej časti záhrady si aj teraz môžeme doplniť zaujímavými a farebne výraznými rastlinami. Výber je široký, využiť sa dajú sezónne druhy, ktoré po odkvitnutí vyhodíte, alebo trváce, ktorých krásu budeme obdivovať aj v ďalších rokoch.

Okrasná kapusta (Brassica oleracea var. acephala)

Sezónna rastlina, ktorá zatraktívni výsadby v nádobách. Vysadiť ju môžeme aj do záhonov do voľnej pôdy, napríklad po letničkách. Po prvých chladnejších nociach sa vyfarbovanie listov zintenzívni. Potrebuje slnečné miesto a dostatok vlahy.
v × š: 30 × 30 cm

Okrasná kapusta, chryzantémy a rákosovka
Okrasná kapusta, chryzantémy a rákosovka

Chryzantéma (Chrysanthemum indicum)

V sortimente týchto neúnavne kvitnúcich jesenných trvaliek nájdeme odrody nižšieho aj vyššieho vzrastu. Na sezónnu dekoráciu môžeme do voľnej pôdy vysádzať aj úplne rozkvitnuté rastliny. Doprajeme im dostatok vlahy.
v × š: 45 × 30 cm

Rákosovka ʻAll Goldʼ (Hakonechloa)

Táto nízka a rýchlo sa rozrastajúca okrasná tráva upúta sýtožltými steblami. Tvorí husto olistené trsy a darí sa jej najmä v polotieni s vlhkejšou pôdou.
v × š: 25 × 30 cm

Prekvapenie na konci sezóny

K jeseni neodmysliteľne patria dreviny, ktorých listy sa vyfarbujú do rozmanitých farebných odtieňov. Počas sezóny sú nenápadné, často nemajú ani výrazné kvety, na konci sezóny však dokážu veľmi príjemne prekvapiť a nadchnúť svojou nádherou. Aspoň jednu takúto drevinu sa vyplatí mať v záhrade.

Bršlen krídlatý ʻCompactusʼ
Bršlen krídlatý ʻCompactusʼ

Bršlen krídlatý ʻCompactusʼ (Euonymus alatus)

Táto takmer nenápadná a kompaktne rastúca drevina odhalí svoju najkrajšiu podobu počas jesene. Jej listy sa sfarbujú do šarlátova a ružova. Po opadaní listov zaujmú konáriky s korkovými lištami. Darí sa jej na slnečnom a chránenom mieste.
v × š: 180 × 100 cm

 

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada