Malinočernice sú sladké, plné vitamínu C a na pestovanie nenáročné. Čo viac si priať?

Malinočernica v sebe spája tie najlepšie vlastnosti maliny a černice, z ktorých vznikla medzidruhovým krížením. Na červených plodoch oceníme výnimočnú chuť i veľkosť, ktorá býva v porovnaní s malinami až trojnásobná.

Malinočernice

Výživová hodnota

V plodoch prevažuje voda, sú zastúpené i sacharidy a vláknina. Sú bohaté na vitamín C, flavonoidy a antioxidačné látky, z minerálov na horčík a draslík. Energetická hodnota plodov je okolo 25 kcal, môžeme si na nich pochutnávať aj pri redukčnej diéte.

Ako pestovať a rezať malinočernice

Malinočernica je na pestovanie nenáročná, rovnako ako malina a černica. Najlepšie sa jej darí na slnku, ale plodí aj v polotieni. Výhony môžu dosahovať dĺžku až 4 m, preto je nutné dodržiavať rozstupy medzi sadenicami okolo 2 m.

V porovnaní s černicou tvorí mäkšie výhony, ktoré sa nezaobídu bez opory. Pôda má byť dobre priepustná s mierne kyslým pH. Pred výsadbou ju hlboko zrýľujeme a pohnojíme kompostom.

Pri reze v marci alebo apríli odstraňujeme staré odplodené výhony, ktoré menia farbu a na báze drevnatejú. Rastlina plodí na dvojročných výhonoch, tie skrátime asi o tretinu dĺžky.

Malinočernice

Choroby a škodce malinočerníc

Malinočernica nebýva zvlášť ohrozená chorobami ani škodcami, na plodoch si však radi pochutia vtáky, pred ktorými úrodu ochránime sieťami inštalovanými už v júni. Mrazuvzdornosť sa uvádza do −18 až −20 °C. Stáva sa, že mladšie výhony namrznú, tie potom na jar zmladíme.

Zber a uskladnenie

Plody dozrievajú postupne, väčšina v priebehu júla a augusta. Niektoré odrody postupne dozrievajú aj niekoľko mesiacov.

Čerstvé plody uchovávame v chladničke maximálne 3 dni, ideálne s časťou výhonku, inak ich zamrazíme alebo spracujeme.

Naša voľba odrôd

Pri kúpe rastliny nezabúdame, že dostupné sú odrody s tŕňmi aj bez.

  • Tayberry Buckingham – plody vo vínovočervenom odtieni dozrievajú v júli, auguste
  • Loganberry – beztŕňová odroda s červenými kužeľovitými plodmi, dozrieva od júla do septembra

Malinočernice

Viete, že…

… sa rastlina často nazýva Tayberry? Hoci botanicky ide o jednu z mnohých odrôd, názov sa ujal a nahrádza dlhší názov malinočernica Je odvodený od rieky Tay v Dundee (Škótsko), kde sa nachádza výskumný ústav, v ktorom bola rastlina vyšľachtená. Naproti tomu odroda Loganberry vznikla v Kalifornii, je to kríženec maliny s iným druhom černice.
… malinočernica, rovnako ako maliny a černice, účinkuje ako elixír mladosti? Je to vďaka antioxidačným látkam spomaľujúcim starnutie buniek. Obsahuje tiež protizápalové látky. Plody podporujú zdravie srdca a ciev.

Čo z nich pripraviť

Z jedného kra zozbierame až dva kilogramy šťavnatých a sladkých plodov. Výborné sú čerstvé, no dajú sa i mraziť, použiť na džemy, sirupy či limonády.

Malinočernice

Sorbet

Rozpustíme 300 g cukru v 250 ml vody, pridáme 0,5 kg plodov a rozvaríme na miernom stupni do pyré. Prepasírujeme, po vychladnutí pridáme lyžičku citrónovej šťavy a kvapku vanilkovej esencie. Uložíme na 5 hodín do chladničky. Potom dáme do zmrzlinovača a vymiešame sorbet.

Letná limonáda

Rozmixujeme 150 g plodov, prepasírujeme a zalejeme 1 l sódovky. Pridáme 2 lyžice cukru a šťavu z citróna. Podávame s ľadom a s lístkami mäty.

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada