Už ste ochutnali pak čoi? Pozitívne pôsobí na tráviaci trakt i zdravie očí a dopestujete ho aj v interiéri

Ázijskú zeleninu pak čoj môžeme pestovať v záhrade, v skleníku a aj doma, a to v troch rôznych podobách. Ako zdravé klíčky, mladé listy (tzv. baby leaf) a dorastenú ružicu listov.

Pak čoi na hriadke

Šťavnaté listy s vysokým podielom vody a vlákniny majú veľmi nízku energetickú hodnotu. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálov draslík, horčík a vápnik, ďalej antioxidačné látky. Pozitívne pôsobia na tráviaci trakt, zdravie očí i zubov.

Ako pestovať pak čoj (Brassica rapa ssp. chinensis)

Vysievame od apríla do dobre priepustnej pôdy do skleníka, doma do kvetináča alebo priamo na záhony v období, keď už nehrozia mrazy. Hustota výsevu závisí od účelu pestovania. Na tzv. baby leaf (mladé listy s výškou niekoľko cm) vysievame nahusto a plošne. Ak sa chceme dočkať plne vyvinutých listov, vysievame do riadkov a neskôr jednotíme, aby mala listová ružica dostatok miesta.

Vegetačné obdobie je minimálne 45 dní. Ideálna teplota na výsevy je 5 až 22 °C. Aprílový výsev von je rizikový, záhon však môžeme zakryť bielou netkanou textíliou. Vysievame priebežne až do začiatku augusta na postupný zber. Zvolíme slnečné stanovište, v polotieni je ružica listov redšia. Prihnojovanie počas vegetácie nie je nutné. Chránime pred slizniakmi.

Pak čoi

Zber a uskladnenie

Na priebežnú spotrebu odrezávame jednotlivé spodné listy. Celú ružicu odrežeme ostrým nožom tesne nad pôdou tak, aby sa nerozpadla, prípadne ju vyberieme rýľom a odrežeme koreň.

Listy možno uchovávať pri teplote okolo 3 °C a vyššej vzdušnej vlhkosti približne týždeň až 10 dní.

Naša voľba odrôd

  • Zlatý lev – odroda vhodná na konzumáciu začerstva aj po tepelnej úprave.
  • Hanakan F1 – odroda s úzkymi stonkami vhodná na konzumáciu v čerstvom stave.
  • Sagami – odroda s plochými a širšími listami, na tepelné spracovanie aj do šalátov.

Viete, že…

… pak čoj patrí do skupiny ázijskej zeleniny, ktorá sa dá prakticky celoročne pestovať aj v interiéri? Najviac si na tejto zelenine pochutnávajú v Japonsku, Číne a Kórei.
… sa tento druh zeleniny výborne hodí na tepelné spracovanie? Zvlášť do ázijských pikantných polievok, restovaných šalátov so zázvorom alebo s čili alebo sa griluje spolu s mäsom.
… trochu mätie názvami? Okrem názvu pak čoj sa možno stretnúť aj s názvom bok čoj, ale aj čínska kapusta, čo vedie k jeho zámene s kapustou pekinskou, typickou pevnou a kompaktnou hlávkou s úplne inou chuťou.

Pak čoi

2 spôsoby, ako ho pripraviť

Zelené listy s chrumkavými stopkami konzumujeme surové v šalátoch alebo v smoothie, ale i varené, dusené, grilované či opečené.

Príloha k mäsu

Na sezamovom oleji zľahka osmažíme dva strúčiky cesnaku, pridáme samostatné umyté a odkvapkané listy, pár minút opečieme, premiešame, pridáme lyžičku čerstvého zázvoru, lyžicu sójovej omáčky i masla, krátko opečieme.

Šalát

Na lyžici olivového oleja zľahka osmažíme mladé listy baby leaf, pridáme mäkký cícer, štipku čili, soľ, korenie a chvíľku osmažíme. Hotový posypeme hoblinami parmezánu.

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada