Pestujeme jujubu, ale neplodí. Je cudzoopelivá?

V záhrade pestujeme jujubu, no stále neplodí. Prečo? Je cudzoopelivá, alebo jej niečo chýba?

Jujuba

Jujuba holá (Ziziphus jujuba), zvaná aj čínska datľa, pochádza spod Himalájí. V Číne sa pestuje už 4000 rokov. Je vysoko cenená ako úžitková liečivá subtropická opadavá drevina. Dnes je známych asi 100 odrôd, mnohé bez tŕňov.

U nás sa jej darí v slnečných vinohradníckych oblastiach s teplým letom i jeseňou. Dobre znáša sucho i 20-stupňové mrazy. Na zaistenie dobrej úrody treba vysadiť aspoň dve odrody na slnečné miesto a dôležité je, aby v záhrade bol okrem včiel aj iný opeľujúci hmyz, teda aby sme ho chémiou neničili.

Plody jujuby

Peľ prenášajú najmä muchy a mravce

Malé žltkasté kvety nevýraznej vône rozkvitajú začiatkom leta a bývajú obojpohlavné, často cudzoopelivé. Peľ väčšinou neprenášajú včely, ale hlavne muchy a mravce. Semenáče rodia až po 15 rokoch, ale keď 2- až 3-ročné zaštepíme, tak zarodia už o dva roky. Pri presádzaní neraz začnú rásť až jeden-dva roky po vysadení. Prvé dva až tri roky mladé stromčeky v zime chránime pred mrazmi.

Zvláštnosťou je, že tvoria dva druhy výhonov. Jedny hrubnúce a tvoriace kostru, druhé, tzv. letné, sú olistené a vyrastajú až koncom mája, no na zimu aj s listami opadnú.

Plody dlhé 2 – 5 cm, v zrelosti červenohnedé, sú šťavnaté a pri zosychaní sladnú. Obsahujú 25 – 30 % sacharidov, sušené až 63 %. Sú bohaté na vitamín C (600 až 1200 mg), vitamíny skupiny B, betakarotén. Znižujú tlak, fyzické vyčerpanie, únavu, nespavosť, detoxikujú, posilňujú krvotvorbu, tlmia kašeľ, spomaľujú starnutie. V Indonézii pripravujú z mladých lístkov imunostimulačný šalát. Plody niektorých odrôd (Zanzibar) chutia po čokoláde.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada