Echinacea priláka hmyz a rozžiari záhradu na dlhé týždne

Súkvetia tejto obľúbenej trvalky rozžiaria na dlhé týždne vidiecke aj bylinkové záhony a prilákajú užitočný hmyz. Aké druhy pestovať a akú starostlivosť si vyžaduje?

Echinacea: Priláka hmyz a rozžiari záhradu na dlhé týždne

Echinacea (Echinacea), dekoratívna, bohato a dlho kvitnúca letná trvalka z čeľade astrovitých, pochádza zo Severnej Ameriky. Známejšia začala byť vďaka svojim liečivým účinkom, vzácne obsahové látky majú údajne schopnosť posilniť celkovú imunitu človeka. Na prípravu čajov a liečivých tinktúr sa používa najmä koreň, niekedy aj nadzemná časť z echinacey purpurovej (Echinacea purpurea).

Echinacea dorastá do výšky najviac 120 cm, v ideálnych podmienkach vytvára husto olistené trsy so sýtozelenými drsnejšími kopijovitými listami vyrastajúcimi z prízemnej listovej ružice. Kvitne od júna do septembra, súkvetia majú najčastejšie ružové alebo biele okvetné lístky.

Vďaka intenzívnemu úsiliu šľachtiteľov sa môžeme stretnúť s atraktívnymi odrodami s rôzne sfarbenými, jedno- či dvojfarebnými súkvetiami, ktoré sú vzrastovo vyššie či nižšie ako pôvodný druh. Niektoré z nich sú náročnejšie na starostlivosť a sú skôr krátkodobou ozdobou záhrad.

Kde pestovať echinaceu

Prosperuje na slnečnom a teplejšom mieste s priepustnou a mierne vlhkou až suchšou pôdou s vyšším obsahom vápnika. Nedarí sa jej v trvale vlhkých, kyslých ani v príliš presychajúcich pôdach. Pestovať ju môžeme priamo v záhonoch alebo vo vyšších vegetačných nádobách.

Echinacea: Priláka hmyz a rozžiari záhradu na dlhé týždne

Výsadba a starostlivosť

Kvalitne zakorenené rastliny vysádzame počas vegetačného obdobia, ideálne do skupiniek, jednotlivé kusy vo vzdialenosti cca 40 cm od seba. Môžeme ich vysádzať aj v čase kvitnutia. Po výsadbe zavlažujeme, aby sa rýchlo zakorenili. Nevysádzame na jeseň, na zakorenenie je potrebná zohriata pôda. Príliš rozrastené trsy môžeme rozdeliť a rozsadiť v jarných mesiacoch.

Echinacea je pestovateľsky nenáročná okrasná rastlina. Na jar si žiada prihnojenie, ideálne kvalitným kompostom, v čase najväčších horúčav sa jej zavďačíme doplnkovou závlahou. Priebežne porast odburiňujeme a pôdu v okolí rastlín zľahka kypríme. Po odkvitnutí neodstraňujme zvyšky súkvetí, budú prirodzenou zimnou dekoráciou záhrady a tiež útočiskom pre hmyz. Rastlina je citlivejšia na zimnú vlhkosť a mráz, preto najmä mladšie jedince na zimu zľahka zakryjeme suchým lístím alebo chvojkami.

5 zaujímavých druhov

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea

Echinacea purpurová je najznámejší druh. Ide o hodnotnú okrasnú aj medonosnú rastlinu kvitnúcu počas celého leta. Uplatní sa v zmiešaných kvetinových záhonoch a medzi bylinkami.
v. × š.: 120 × 50 cm

Echinacea purpurea ‘Alba’

Echinacea purpurea Alba

Bielo kvitnúca a vďačná odroda echinacey purpurovej kvitne vytrvalo počas celého leta. Uplatní sa v kvetinových aj štrkových záhonoch. Vynikne v moderných výsadbách.
v. × š.: 120 × 50 cm

Echinacea paradoxa

Echinacea paradoxa

Zaujímavý a menej pestovaný druh so zlatožltými okvetnými lístkami a tmavým stredovým terčom. Môže byť klenotom kvetinového záhona, vynikne aj v spoločnosti okrasných tráv. Kvety voňajú.
v. × š.: 100 × 50 cm

Echinacea pallida

Echinacea pallida

Pôvabný a nenáročný botanický druh echinacea bledá vyniká štíhlejším vzrastom a súkvetiami s ovísajúcimi tenkými ružovými okvetnými lístkami. Uplatní sa v spoločnosti jemnejších tráv.
v. × š.: 100 × 50 cm

Echinacea purpurea ‘Double Decker’

Echinacea Double decker

Tento kultivar echinacey purpurovej upúta nevšedným dvojitým súkvetím. Kvitne v druhej polovici leta. Nádherne sa rozrastá a bohato kvitne na slnečných záhonoch. Súkvetia sú vhodné na rez do vázy.
v. × š.: 90 × 40 cm

 

 

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada