Krok za krokom: Zelené práce vo vinici

Zelené práce predstavujú súhrn aktivít, ktoré vykonávame priebežne počas sezóny, približne od mája do augusta, septembra. Ich cieľom je udržiavať vzdušnosti kra, ktorá je podstatná pre prevenciu chorôb viniča a pozitívne ovplyvňuje úrodu.

Krok za krokom: Zelené práce vo vinici

Jednou z prvých prác je čistenie kmienka. Všetky mladé výhonky, ktoré z neho vyrastajú, vylamujeme. Mladé výhonky vylamujeme aj z hlavy, pretože majú len malé alebo žiadne strapce a najmä zbytočne zahusťujú vnútro kra. Koncom júna, v júli, začneme s odstraňovaním zálistkov z letorastov. Tie tiež ker zahusťujú, a keďže sú mladé a krehké, sú náchylnejšie na hubové choroby, najmä múčnatku.

Všetky letorasty opatrne zastrkujeme do drôtenej konštrukcie, aby sme zachovali priechodnosť a dobré prúdenie vzduchu okolo krov.

Niekedy už v júli, ale častejšie v auguste, keď sa nové letorasty nakláňajú cez najvyšší drôt vo vedení a zavadzajú v chôdzi, pristúpime k skracovaniu letorastov, k takzvanému snímaniu. Prevísajúce letorasty odstrihneme približne 10 cm nad vrchným drôtom a môžeme odniesť do kompostu. Tento krok nie je dobré unáhliť, keď vinič intenzívne rastie, inak podporíme tvorbu zálistkov.

Starostlivosť o vinič počas sezóny

1. Vylamovanie letorastov z kmienka

Vylamovanie letorastov z kmienka

Vylomíme všetky letorasty rastúce z kmienka.

2. Letorasty vyrastajúce z hlavy

Odstraňovanie letorastov z viniča

Vylomíme letorasty z hlavy. Ak je ker slabý, ponecháme jeden, dva najsilnejšie.

3. Zálistky

Vylamovanie zálistkov

Z pazúch listov vyrastajú mladé výhonky, zálistky, ktoré vylomíme.

4. Úprava letorastov

Letorasty priebežne zastrkujeme do drôtov vedenia.

Letorasty priebežne zastrkujeme do drôtov vedenia.

 

 

Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: hrozno | leto | vinič