Lunárny kalendár pre záhradkárov - február 2024

V minulosti bol práve február posledným mesiacom roka. Považoval sa za najnešťastnejší v roku a traduje sa, že práve preto je najkratší. Pre záhradkárov je však február výnimočný, pretože sa naplno rozbiehajú výsevy ich budúcej úrody a s nimi prichádza prvý závan jari. Pozrite si ten aktuálny na marec.

Čemerica

*Náš lunárny kalendár je pripravený v súlade s princípmi 50-ročného výskumu Márie Thunovej, ktorá sa riadila súhvezdiami na oblohe, nie astrologickými znameniami. Jednotlivé dni sa teda môžu líšiť od klasických lunárnych kalendárov, ktoré sú menej presné. 

01. – 02.02.2024 (dni koreňov)

Skontrolujeme uskladnené ovocie a zeleninu, poškodené plody vyhodíme. Vyvetráme pivnicu, skontrolujeme skleník a parenisko. Odstránime mach a lišajníky z kôry stromov, na zachytávanie podložíme kartón alebo textíliu. Škrabku či nôž používame opatrne, aby sme nepoškodili kôru. Ak sa dá, môžeme vykopať jamy na jarnú výsadbu stromov a krov. Vysievame zeler na predpestovanie.

03.02.2024 (deň kvetov)

Opatrne odhrnieme sneh z okrasných drevín, aby sa pod jeho váhou nepolámali konáre. Ak je snehu málo a mrazy sú silné, nahrňme sneh z chodníkov k ružiam, nahádžme ho na záhony s trvalkami. Skontrolujeme skalničky. Uvoľnené jemne zatlačíme do pôdy, podobne upravíme aj kamene v skalke a šľapáky v trávniku. Ak je teplo, nadvihneme cez deň čečinu či textíliu zo záhonov, aby rastliny nezačali predčasne rásť. Ak nemrzne, vyvetrajme pivnicu s uskladneným ovocím a zeleninou.

04. – 05.02.2024 (dni listov)

Nezabúdajme ani na izbové rastliny, výdatne ich zalejeme. Altánok a záhradné sedenie pripravujeme na novú sezónu. Polejeme rýchlené jarné cibuľoviny (tulipány, narcisy, snežienky, modrice). Mladým stromčekom vysadeným na jeseň tvarujeme korunku podľa typu odporúčaného pre pestovaný druh, odrodu.

06. – 08.02.2024 (dni plodov)

Pozorne prezrieme koruny stromov a odstránime suché, mumifikované plody. Tie sú zdrojom nákazy hubovými chorobami, preto by na stromoch nemali ostávať. Robíme presvetľovací a zmladzovací rez ovocných drevín. Na rez ovocných drevín si vždy vyberajme dni plodov, a to počas ubúdajúceho Mesiaca. V dňoch bez mrazu režeme vinič. Prevzdušníme kompost. Ak to počasie dovoľuje, môžeme vysievať skoré odrody hrachu a špenátu. Počas oteplenia cez deň vetráme pivnicu a skladové priestory. Do debničiek vysievame papriky, rajčiny a baklažány, aby sme ich v apríli mohli vysadiť do skleníka. Ak skleník nemáme, vysievame len papriky a čili papričky.

09.02.2024 (deň koreňov)

Polejeme vždyzelené listnáče, ihličnany, aj vysadené v nádobách. Skypríme záhon s ozimným cesnakom a cibuľou. Dôkladne vyhrabeme lístie spod krov, stromov a z trávnika. Nakličujeme stredne veľké hľuzy zemiakov na skorý zber koncom mája, a to v debničke v jednej vrstve pri teplote 12 – 14 °C na svetle, aby boli klíčky pevné a vyfarbené.

10. – 11.02.2024 (dni kvetov)

Režeme a tvarujeme okrasné dreviny, vinič. Skrátime výhony muškátov, fuksií, vymeníme vrchnú časť zeminy v nádobách. Kvitnúce azalky a kamélie opatrne prihnojíme hnojivom na podporu kvitnutia. Vysievame pomaly klíčiace letničky a trvalky do debničiek. Výsevy nezabudneme označiť menovkou a dátumom výsevu. Ak je na skalke sneh, odhádžeme ho. Skontrolujeme cibule a hľuzy kvetín, ktoré sme na zimu odložili do pivnice.

12. – 14.02.2024 (dni listov)

V dňoch bez mrazu polejeme vždyzelené dreviny a ihličnany. Vyčistíme záhradné jazierko, skontrolujeme nádoby na vodu, bazén. Zalejeme izbové rastliny, najmä azalky a kamélie. Do debničiek vysievame šalát a rukolu na zber listov. Vyhrabeme a prevzdušníme trávnik, odstránime mačinu. Tvarujeme korunky mladým stromčekom vysadeným na jeseň. Rozvezieme kompost a hnoj na záhony, k ovocným stromom a kríkom.

15.02.2024 (deň plodov)

Ak počasie dovolí, môžeme vysievať skoré odrody hrachu a špenátu, z koreňovej zeleniny môžeme vysievať mrkvu a reďkovku. Z kmeňov stromov odstraňujeme mach a lišajníky, kmene natierame vápenným mliekom. Pod stromy a na voľné záhony rozhodíme kompost. Nezabúdame na pravidelnú kontrolu skladovaného ovocia. Do debničiek vysievame papriku a rajčiny. Presvetľujeme a zmladzujeme ovocné stromy a kry.

16. – 18.02.2024 (dni koreňov)

V prípade priaznivého počasia rozvážame hnoj, kompost, štiepku na záhony, k ovocným stromom. Počas sezóny nebudeme mať čas na opravu náradia, urobme to preto teraz. Preberieme skladovanú zeleninu. Ak nie je zamrznutá pôda, kopeme jamy na jarnú výsadbu stromov. Presádzame staršie a rozrastené izbové kvetiny. Ak nemrzne, presádzame trvalky.

19. – 20.02.2024 (dni kvetov)

Polejeme rýchlené jarné cibuľoviny. Postupne odstraňujeme nástielku zo záhonov. Druhy citlivejšie na chlad necháme ešte zakryté. Odstránime suché a polámané časti rastlín. V dňoch bez mrazov vetráme pivnicu. Zrežeme okrasné trávy.

21. – 22.02.2024 (dni listov)

Vypestujme si mikrobylinky. Sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov v zimnom období. Ich pestovanie je jednoduché, klíčia rýchlo a do týždňa máme rastlinky pripravené na konzumáciu. Takto si môžeme vysiať semienka žeruchy, pak choi, kapusty, reďkovky či hrášku. V dňoch listov nezabúdame ani na izbové rastliny. Výdatne ich zalejeme, teraz dokážu vodu efektívne využiť. Vedia si tak privyknúť na zalievanie len počas dní listov.

23. – 25.02.2024 (dni plodov)

Pravidelne kontrolujeme skladované ovocie – jablká, hrušky. Z kmeňov stromov odstránime mach a lišajníky, z korún odstránime mumifikované plody. Kmene chránime vápenným náterom, alebo krytom pred výkyvmi teplôt cez deň a v noci. Vysievame do zakoreňovačov prvú papriku a baklažány. V teplejších oblastiach vysievame skoré odrody hrachu a špenátu – klíčiace rastliny znesú aj -4 °C. Z koreňovej zeleniny môžeme vysievať mrkvu a petržlen, z olejnín mak.

26. – 29.02.2024 (dni koreňov)

Vysievame pór a zeler na predpestovanie priesad. Do skleníka alebo teplého pareniska vysievame reďkovku. Polievame vždyzelené listnáče, ihličnany a rastliny v nádobách. Naplánujeme nové rozmiestnenie záhonov a chodníkov.

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock