Aj v januári môže záhrada zaujať. Toto je 5 rastlín, ktoré to rozhodne dokážu

V záhradách teraz panuje pokoj a často i ponurá atmosféra. Najkrajšie zákutia, jednotlivé konáriky drevín, listy vždyzelených rastlín, suché súplodia trvaliek a farebné bobule na kroch zdobia kryštáliky ľadu alebo ich z času na čas zahalí snehová pokrývka.

Aj v januári môže záhrada zaujať. Toto je 5 rastlín, ktoré to rozhodne dokážu

V studenej pôde sa už na svoj štart pripravujú prvé cibuľoviny a hľuznaté rastliny. Rozkvitá jazmín nahokvetý alebo zimovec, v kvitnutí pokračuje aj hamamel alebo kalina voňavá. Spolu so vždyzelenými rastlinami vytvárajú sympatické spojenia.

Hviezda mesiaca

Ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ̒Graziella’)

Vyššie okrasné trávy pôsobia vo výsadbách impozantne. K osvedčeným druhom patrí ozdobnica čínska. Kultivar ̒Graziella’ upúta modrozelenými listami, ktoré sa počas jesene sfarbujú do medených a neskôr do hnedastých odtieňov. Zároveň sa ku koncu sezóny objavujú bohaté súkvetia, ktoré sa s prichádzajúcou zimou stávajú striebristé. Ide o rýchlorastúcu okrasnú trávu, ktorá sa najkrajšie rozrastie na slnečných miestach s mierne vlhkou a priepustnou pôdou.

Vynikne v pozadí záhonov, ako solitér či v skupine s inými okrasnými trávami. Keďže pred zimou sa ozdobnica nestrihá, suché steblá sú spolu so súkvetiami prirodzenou zimnou ozdobu. Odporúča sa ich ale pevne zviazať.
Výška × šírka: 180 × 90 cm

Ozdobnica

Zimná spoločnosť

Záhrada by mala byť atraktívna celoročne. V zime sa o jej príťažlivosť môžu postarať ihličnany a vždyzelené kry, cenné a prekvapivé sú kvitnúce dreviny a tie, ktoré dekoruje zaujímavá kôra. Možností je veľa a mnohé z týchto rastlín dostaneme kúpiť aj v tomto období. Už teraz si môžeme okrasnú výsadbu naplánovať tak, aby bola zaujímavá aj v najchladnejších dňoch roka.

Javor šedý (Acer griseum)

Tento nádherný druh javora pochádza z Číny. Rastie pomaly. Pestuje sa pre nádhernú škoricovo sfarbenú kôru, ktorá sa nápadne odlupuje a odhaľuje inak sfarbené časti.
v. × š.: 10 × 6 m

Javor

Hamamel mäkký (Hamamelis mollis ‘Wisley Supreme’)

Táto nápadná v zime kvitnúca drevina sa v plnej kráse ukáže vtedy, ak má dostatok priestoru. Teraz ponúka množstvo sýtožltých okvetných lístkov, na jeseň oranžové listy.
v. × š.: 3 × 3 m

Hamamel

Mrazivý ohňostroj

V zime nás mnohé rastliny prekvapujú. Počas sezóny vnímame ich nádherné listy, kvety alebo plody, v období vegetačného pokoja, a najmä keď ich ozdobí srieň, odhaľujú ďalšie pôvaby. Niekedy dokonca môžeme nadobudnúť pocit, že ide o úplne iné rastliny. A práve to je na zime úžasné. Dokáže sa postarať o čarovné premeny a dá si záležať na každom detaile.

Škumpa vlasatá (Cotinus coggygria ̒Smokey Joe’)

Exoticky pôsobiaca drevina, ktorá výborne znáša suchšie miesta a slnečný úpal. Zaujme listami a vzdušnými súplodiami, ktoré môžu pripomínať chumáče vaty. Ich skutočná krása vynikne, až keď sa ich dotkne mráz.
v. × š.: 2 × 2 m

Škumpa vlasatá

Nenápadní spolupútnici

Nie vždy to ide, ale podvedome mnohí túžime ozdobiť si záhradu zaujímavou a niečím netradičnou rastlinou. V zime sú to napríklad kvitnúce druhy, pretože na kvety je toto ročné obdobie skúpe. Najviac sa z nich potešíme, ak ich umiestnime bližšie k domu alebo na ne uvidíme z okna. Počas roka sa obvykle tieto rastliny stávajú nenápadnými.

Sarkokoka hookerova (Sarcococca hookeriana ̒Humilis’)

Sarkokoka

Menej známy nízky vždyzelený krík, ktorý je v ponuke aj v našich záhradníctvach. Pestovať ho môžeme na chránenom mieste vo voľnej pôde aj v nádobách. Drobné biele kvety príjemne voňajú.
v. × š.: 1 × 0,6 m

 

 

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada