Martin Čurda radí: Ktoré rastliny krášlia záhradu aj počas zimy?

Pred rokom sme si dali robiť záhradu odbornej firme. Musím povedať, že som ale trocha sklamaná, je koniec sezóny a v záhrade okrem borievok nie je nič zelené ani pestré. Skutočne neexistujú druhy, ktoré by boli pekné aj v zime?  

Martin Čurda radí: Ktoré rastliny krášlia záhradu aj počas zimy?

Na úvod musím povedať, že každá záhrada je unikát a v každej jednej panujú iné podmienky. Je dosť možné, že odborníci vo vašom prípade len jednoducho zohľadnili všetky limity, ako je pôda či nadmorská výška a vyšla im z toho „nuda“, akú opisujete. Každopádne, rastlín – či už trvaliek, alebo drevín –, ktoré sú atraktívne aj v zime, je celkom slušný počet.

Rastliny, ktoré sú krásne práve počas zimy

Napríklad vresovce kvitnú od decembra až do marca. Ich príbuzné vresy síce v zime nekvitnú, zato však majú niektoré odrody žiarivé pestré listy, ktoré sú v zime ozdobné.

Krásne dočervena sfarbené drevo má svíb, ktorý je síce opadavý, ale v zime ho určite neprehliadnete, a to nielen preto, že tento ker dosahuje výšku aj niekoľko metrov.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/fall-wooden-country-house-cottage-garden-1810788313

Opačný prípad je zimozeleň, ktorej sa listy sfarbujú na zimu dočervena. Podobne bronzový nádych získavajú s prvými mrazmi listy zbehovca, ktorý vytvára nádherný bronzovohnedý koberec a na jar kvitne modrými kvetmi. Podobne je na tom napríklad aj bergénia, ktorá síce kvitne až v apríli, no jej veľké srdcovité listy sú cez zimu červenkasté až červenohnedé. A takto by som mohol pokračovať ďalej.

Ak nie ste spokojná so zimným efektom vo svojej záhrade, navrhnite jej autorom dosadenie niektorých podobných druhov, ako som tu spomenul, a ak nebudú súhlasiť, pokojne si ich dosaďte aj sama.

 

 

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada