Ako zatočiť s chorobami a škodcami cesnaku

Hoci je cesnak právom považovaný sa jednu z najzdravších zelenín, sám môže byť napadnutý.

Cesnak v košíku na stole

Najúčinnejšou prevenciou je výber zdravej sadby a 5-ročný časový odstup od cibuľovín pestovaných na jednom mieste. Ktoré škodce a ochorenia napádajú cesnak najčastejšie?

Hubové ochorenia cesnaku

Medzi najčastejšie hubové choroby patrí hniloba strúčikov a následne celých rastlín spôsobená patogénmi Sklerotium a Fusarium, ktoré sa vyskytujú v pôde. Dobrým riešením je po výsadbe pripraviť roztok s obsahom prospešných húb a baktérií (prípravok Rizocore), zaliať ním pôdu, jemne pohrabať a postup zopakovať v predjarí. Prospešné huby pôsobia na cesnak pozitívne (symbióza) a proti patogénom konkurenčne (vytláčajú ich).

Cesnak v záhone

Roztoče

Roztoč vlnovník cesnakový je mikroskopický živočích, ktorý sa prenáša vzduchom na veľké vzdialenosti. Ide o skladovú chorobu. Keďže má rád teplo, pomôže skladovanie v suchu a chlade.

Pozor, cesnak určený na konzumáciu určite ničím neošetrujeme. Cesnak, ktorý je určený na sadbu, môžeme proti tomuto škodcovi ošetriť namáčaním strúčikov. Použijeme na to prípravok Sulka K cca dve až tri hodiny pred výsadbou, pri jesenných odrodách asi v septembri až októbri. Dôležité je strúčiky následne rozložiť v jednej vrstve a dobre nechať preschnúť. Roztok sa pripravuje tesne pred samotným morením a ihneď potom sa likviduje, nikdy sa neuchováva na neskoršie využitie.

Fúzavka cesnaková

Mucha fúzavka cesnaková napáda porast cesnaku v predjarí a do rastlín kladie vajíčka. Pomôcť môže biela netkaná textília, ktorou porast môžeme prikryť po výsadbe a odstrániť až na jar. Fúzavka nie je významný škodca a vyskytuje sa skôr sporadicky.

Fúzavka cesnaková
Fúzavka cesnaková

Nebezpečné háďatko

Bežným a nebezpečným škodcom je pôdne háďatko cesnakové (syn. cibuľové, zhubné) proti nemu momentálne nie je registrovaný žiadny vhodný prípravok. Je nutné vysádzať zdravú sadbu a dodržiavať päť ročný odstup medzi výsadbami.

 

 

Text: Ing. Lucie Peukert
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada