Ako si poradiť s drôtovcom v záhrade?

Na internete som si našiel názov červíka, ktorý sa rozšíril v našej zeleninovej záhrade a vyžiera chodbičky do mrkvy – volá sa drôtovec. Poradíte mi, čo proti nemu zaberá?

Ako si poradiť s drôtovcom v záhrade?

Drôtovce sú v poslednom období dosť rozšírené aj na zemiakoch a cibuľovej zelenine. Ide vlastne o larvy chrobákov z čeľade kováčikovitých a existujú proti nim postreky. No dá sa s nimi bojovať aj nechemicky.

Dnes už dostať kúpiť biologické prípravky, ktoré nezaťažujú životné prostredie a fungujú spoľahlivo. Ak sa obrníte trpezlivosťou, zvládnete nápor drôtovcov aj bez chémie. Na jar naplňte hlinené črepníky kúskami zemiakov či mrkvy a zakopte ich do asi desaťcentimetrovej hĺbky. Návnade drôtovce neodolajú a čoskoro sa do nej pustia. Vy už len pravidelne a často návnady kontrolujte a chytené drôtovce vyhadzujte napríklad do blízkeho potoka, kde neprežijú a stanú sa korisťou vo vodnom potravinovom reťazci.

Ak vám je zemiakov či mrkvy na škodce ľúto, pretože to bude dlhý boj a jeden zemiačik stačiť nebude, občas návnadu zmeňte a použite hoci aj zemiakové šupky z kuchyne. Ak ste však zástancovia rýchleho riešenia chemickým prípravkom, určite ho už nepoužívajte, ak drôtovce objavíte napríklad pri neskoršom zbere zemiakov. Na to už je v tomto štádiu neskoro a radšej sa pekne-krásne vráťte k božskej trpezlivosti a k návnadám.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada