Čo potrebujú slnečnice, aby krásne zakvitli?

Sú slnečnice aj vaším najobľúbenejším kvetom? Vypestujte si ich priamo vo vlastnej záhrade alebo kvetináči.

Ako pestovať slnečnice?

Pre ozdobu i úžitok

Slnečnica ročná (Helianthus annuus) je teplomilná letnička. Vo veľkom sa pestuje sa pre jedlé semená, z ktorých sa získava olej. Okrem toho sú pre nás semená cennou pochutinou. Pre vysoký obsah tuku sú tiež skvelou voľbou pri zimnom dokrmovaní vtákov. V súkromných záhradách sú často neprehliadnuteľné.

Okrasných kultivarov je veľa, s jednoduchými aj plnými kvetmi. Kvetné lupienky môžu mať rôzne odtiene žltej, hnedej, červenej až po takmer čiernu. Svedčí im to v skupinovej výsadbe, tým mohutným aj samostatne. Dokonca z nich môžeme vytvoriť jednosezónny „živý plot“. Nízkorastúce kultivary zas dokážu obrúbiť záhony.

Slnečnice

Ako pestovať slnečnice

Pestovanie je jednoduché, osvedčilo sa z priamej sejby aj z predpestovaných priesad. Vyberieme pre ne teplé, slnečné, svetlé stanovište a pôdu bohatú na živiny. Suchu a vetru síce dobre odolávajú, no dlhodobý nedostatok vody spôsobuje žltnutie listov.

Vysievame do jamiek po 1 – 2 semienkach plytko, do hĺbky cca 2,5 cm, od apríla do začiatku júna. Optimálna teplota pri výseve je 20 – 22 °C, pri ďalšom pestovaní stačí 15 – 18 °C.

K vysokým odrodám s ťažkým kvetom, napríklad vyše 170 cm vysoké Autumn Beauty či vyše 3 m vysoký King Kong, dáme oporu. K trpasličím patria Orange Hobbit F1, Pacino Mix, Waooh. Vyšľachtené sú aj sterilné kultivary, napríklad Cut Bicolor, ktoré netvoria peľ, preto sú vhodné i do záhrad alergikov.

Text: Ing. Anna Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada