Každým rokom máme menšiu úrodu rajčín a uhoriek. Prečo?

Už druhú sezónu nie sme spokojní s úrodou rajčín a uhoriek. Vždy na jeseň hnojíme a rastliny počas sezóny zavlažujeme, ale nijako sa to nezlepšuje, skôr naopak. Predtým sa im celé roky na hriadkach darilo.

Červené a žlté paradajky v košíku v záhrade

Toto je veľmi všeobecná otázka. Ale ak ste vylúčili škodcu či chorobu (nepíšete o žiadnych príznakoch), je veľmi pravdepodobné, že došlo k únave pôdy. Aj tá sa totiž časom vyčerpá a zároveň sa zahltí toxínmi. Dá sa povedať, že aj pôda sa môže unaviť, zostarnúť, a tým sa stane menej plodnou, dokonca pre rastliny až toxickou. Toto sa môže stať z viacerých dôvodov. Zväčša ide o zahltenie pôdy koreňovými výlučkami a toxickými odpadmi tých istých, alebo príbuzných, neustále po sebe pestovaných rastlín.

Ďalším dôvodom môže byť vyčerpanie pôdnych zásob živín, najmä stopových prvkov. Makroprvky ako dusík, fosfor a draslík dodávané vo forme hnojív sú často pre potreby rastlín nekompletné, ba svojou vyššou koncentráciou v pôde často blokujú príjem práve tak potrebných stopových prvkov. Okrem toho, dlhodobé pestovanie tej istej kultúry na jednom mieste má za následok nahromadenie negatívnych mikroorganizmov, škodlivých pôdnych živočíchov a chorôb. Chybou môže byť aj bezhlavé sústavné hnojenie, čo má za následok zasoľovanie pôdy balastom. To sú látky z hnojív, ktoré rastlina nevyužije, no svojou prítomnosťou brzdia príjem stopových prvkov.

Rada je teda jasná – skúste v najbližšej sezóne vystriedať pestované plodiny. Po rajčinách či uhorkách zasaďte strukoviny a cibuľoviny a po nich v ďalšej sezóne hlúboviny. Na tú istú plochu dajte v treťom roku koreňovú zeleninu a až vo štvrtom roku sa opäť vráťte k plodovej zelenine.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada