Kyslé, ale zdravé. Dopestujte si krásne ríbezle

Čo príroda ubrala ríbezliam na sladkosti, to im dopriala na pestrosti kyslastých chutí, odolnosti a nenáročnosti, takže ich môžeme pestovať doslova na celom Slovensku.

Čierne, červené a biele ríbezle v miskách na drevenom stole

Zdravie ukryté v ríbezliach

Čierne ríbezle obsahujú až 290 mg% vitamínu C, biele a červené okolo 35 mg%, ďalej vitamíny skup. B, betakarotén, polyfenoly, minerály. Sú nízkokalorické a pomáhajú pri chudnutí. Najmä čierne ríbezle zlepšujú kondíciu a obranyschopnosť organizmu, pomáhajú pri srdcových, neurologických a zápalových ochoreniach.

Plody ríbezlí výrazne zvyšujú imunitu proti bakteriálnym i vírusovým chorobám. Zberáme a sušíme aj ich listy (najmä z čiernych) a používame do čaju.

Ako a kde pestovať ríbezle

Vyžadujú slnečné stanovište a výživnú, vzdušnú, hlinitopiesočnatú pôdu s pH 5,5 – 6,5 a s obsahom pôdneho humusu. Červené a biele ríbezle sú v porovnaní s čiernymi menej náročné na teplo a svetlo, preto ich môžeme pestovať i vo vyšších polohách, kde je dostatok vlahy, keďže neznášajú sucho.

Červené ríbezle na kríku

Čierne ríbezle pestujeme väčšinou vo forme kríka, pretože v tvare stromčeka sa často lámu. Červené a biele sa dobre pestujú nielen ako ker, ale aj ako stromček na podpníku ríbezle zlatej. Výhodou pestovania v tvare kra je jednoduchšie zmladenie a dlhovekosť. Tvar stromčeka, ktorý vždy pripevňujeme k opore, zas esteticky dotvára záhradu a umožňuje pod ním pestovať jahody, zeleninu či kvety. Ríbezle vyžadujú rez. Pred zimou alebo v predjarí ich prihnojíme kompostom obohateným o komplex potrebných živín a stopových prvkov.

Zber a uskladnenie

Zberáme dobre vyfarbené a vychutené celé strapce. V chladničke vydržia asi 7 dní. Dlhodobo sa uskladňujú zamrazené pri – 18 °C.

Naša voľba odrôd

  • Červené odrody –Tatran, Hron, Red Lake, Maraton
  • Čierne odrody – Fertӧdi I., Viola, Otelo, Roodknop
  • Biele odrody – Versailleské biele, Primus, Blanka

Červené ríbezle v košíku

Viete, že…

  • priemernú úrodnosť podstatne zvýšime, ak spolu vysadíme viacero odrôd schopných sa vzájomne opeľovať (kvitnúcich v rovnakom čase)?
  • kríky sadíme asi o 10 cm hlbšie, ako boli v škôlke? Zo zapusteného kmienka pustia korene.
  • josta je medzidruhový kríženec egreša a čiernej ríbezle, ktorý pestujeme hlavne v kríkovej forme?

2 spôsoby, ako ich spracovať

Najzdravšie je dobre zrelé ríbezle konzumovať za čerstva. Vynikajúce sú i vo forme ovocných štiav, džemov, rôsolov, vína, zo sušených sú zasa chutné a liečivé čaje.

Nanuky z červených ríbezlí

Bowle

Otrhané a umyté ríbezle zmiešame s iným nakrájaným ovocím. Zalejeme hroznovou šťavou, odvarom (z voňavých klinčekov, škorice a badiánu), sektom alebo bielym vínom so sódou.

Sorbet

500 g očistených ríbezlí, šťava z 1 citróna. Rozmixujeme, pridáme vychladnutý sirup zo 120 ml vody a 120 g cukru. Prepasírujeme. Za občasného premiešania mrazíme päť hodín. Rozmixujeme, primiešame penu z jedného bielka, znovu zmrazíme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada