Domová čistiareň odpadových vôd - meranie kalu

Pre majiteľov domových čistiarní odpadových vôd sme pripravili článok o meraní kalu. Pozrieme sa, ako kal odmerať a koľko ho má byť, aby mohla domová čistiareň správne fungovať.

Domová čistiareň odpadových vôd - meranie kalu

1. Zariadenie na odobratie vzorky

Na odobratie vzorky výborne poslúži svojpomocne vyrobený odberák z priesvitnej plastovej fľaše upevnenej k rúčke.

2. Odoberanie vzorky kalu

Z aktivácie (prevzdušňovaná zóna) odoberte 1 l vzorky. Načrite cca 0,5 m pod hladinu a prelejte do odmerky (priesvitná nádoba s rozdelením po 100 ml). Kal nechajte v pokoji sedimentovať 30 min.

3. Mmnožstvo kalu

Správne fungujúca čistiareň vytvorí jasné rozhranie medzi kalom a vyčistenou vodou. Množstvo kalu má byť v rozsahu od 150 do 350 ml na 1 l vzorky. Pri vyššej koncentrácii kal odčerpajte, pretože pri presiahnutí množstva 450 ml/l kal stráca čistiacu schopnosť a odumiera. Pri nižšej koncentrácii nie je čistenie odpadovej vody účinné. Pravidelnou kontrolou zistíte, aké hodnoty kal dosahuje v jednotlivých časových úsekoch v prípade vašej domácnosti.

4. Dúchadlo

Funkčné dúchadlo je nevyhnutnou súčasťou biologickej čistiarne odpadových vôd. Kal v aktivácii začína odumierať už po niekoľkých hodinách bez prístupu vzduchu a najneskôr do dvoch dní je potrebné nefunkčné dúchadlo vyriešiť. Na dúchadle sa kontroluje čistota vzduchového filtra a membrány. Membrány sa odporúča vymeniť každé dva roky prevádzky, skôr ako dôjde k ich prasknutiu, aby nedošlo k ďalším poškodeniam dúchadla, napríklad k zlomeniu magnetickej tyče, čo by zvýšilo náklady na servis dúchadla.

Pri pravidelnej kontrole kalu, včasnom odčerpávaní prebytočného kalu a pravidelnej výmene membrán zaručíte svojej čistiarni prevádzku bez komplikácii a výborné podmienky na čistenie odpadovej vody.

Zdroj: Ekoprogres