Krok za krokom: Viažeme vinič

S nástupom jari a oteplením začína v rastlinách, vinič nevynímajúc, prúdiť miazga – rastlinná šťava, vplyvom čoho sa ťažne dajú dobre ohýbať.

Farmár viaže vinič

Viazanie viniča, u nás často na rýnsko–hessenkom vedení, neodkladáme na neskôr, keď bude vypučaný, pretože vtedy by sme mohli manipuláciou polámať krehké výhonky. No i teraz dáme pozor, aby sme puky neoškreli o drôty, alebo ich nevylomili vlastnými rukami. Vlastný ohyb ťažňa sa „udeje“ medzi pukmi.

Zároveň kontrolujeme priviazanie kmienka viniča k opore. Fixujeme ho minimálne na 3 miestach, aby ostal rovný (cca 10 cm nad zemou, pod hlavou a približne v strede medzitým). Použijeme pevný, ale pružný viazací materiál, ktorý pri raste kmienka povolí a nezareže sa doň.

Ako viazať vinič

1. Ohnutie ťažňa

Ohnutie ťažňa viniča

Ťažeň ohýbame na stranu, na ktorú sa prirodzene vychyľuje. Minimalizujeme tak riziko zlomenia ťažňa v mieste, kde vyrastá z hlavy.

2. Prichytenie

Prichytenie ťažňa na viniči

Vrchnú časť ťažňa opatrne ohneme až k spodnému drôtu a rukou prichytíme. Môžeme ho chytiť aj medzi dvoma pukmi a ohnúť pomocou sily.

3. Priviazanie

Viazanie viniča

Ohnutý ťažeň priviažeme k drôtu rozložiteľným materiálom, napríklad prírodným špagátom, lykom alebo aj tenkým drôtikom obaleným v papieri.

Text: redakcia
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada