Prečo zaradiť do jedálnička divé rastliny či dokonca buriny

Možno sa vám predstava, že by ste mali konzumovať buriny a divé rastliny, ktoré vaše babičky a prababičky hádzali sliepkam a dávali králikom, nepáči. Ale…

Žihľava na chlebe

Ale mnohé z nich dokážu obohatiť náš jedálniček. Vyskúšate nové chute, zaexperimentujete s receptami a hlavne, dobre spoznáte mnoho nových rastlín. Nikto predsa netvrdí, že ich máte jesť denne. Ide naozaj o spestrenie pre naše chuťové poháriky, ale aj pre telo. Viaceré sú liečivé, či obsahujú, podobne ako iná zelenina či ovocie, množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Vitamíny, ale aj nástrahy ukryté v „burine“

Veď si to predstavte, ani o medveďom cesnaku ste pravdepodobne na začiatku tohto tisícročia nepočuli a dnes ho možno sami chodíte zbierať do lesa. Zvlášť v predjarnom období, keď je ešte veľmi málo čerstvej zeleniny, ktorá by vyrástla pod holým nebom a nie v skleníkoch alebo na inom konci planéty, ponúkajú jarné „buriny“ zaujímavú možnosť dodať telu potrebné vitamíny.

Portulaka na tanieri

A keďže nie všetky buriny a divé rastliny sú jedlé, naučte sa ich postupne spoznávať. Pýtajte sa starších ľudí so záhradkou, kúpte si knižku a hlavne, pozorujte. Ak máte vlastnú záhradku, určite zistíte, že veľa z nich rastie v záhonoch. Časom ich možno vezmete na milosť a neskončia všetky iba v komposte, ale aj na tanieri. Ak sa chystáte zbierať rastliny vonku v prírode, môže byť spoznávanie a nájdenie toho správneho druhu medzi veľkým množstvom divých rastlín náročnejšie.  

Záhradné burinky na stole

Nie každá nám zachutí

Je isté, že niektoré z divých rastlín vás svojou chuťou nenadchnú. V tom prípade sa dajú do jedla zakomponovať v menšom množstve, aby neprebíjali základnú chuť. A možno sa znovu opýtate, že prečo by ste to robili, keď vlastne nechutia? Ako som už spomínala, mnohé z nich sú liečivé, napríklad žihľava, púpava, lopúch. Pojmite to tak, že takto v malých dávkach, občas a nenápadne dodáte telu niečo veľmi prospešné. 

Postupne vám niektoré takéto rastliny predstavíme a ukážeme vám možnosti ich využitia. Prajem vám úspešnú cestu poznávania rastlín, experimentovania v kuchyni a veľa zdravia.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock