Vypestujte si kumkvat. Ozdobí nielen terasu, ale aj tanier

Kumkvat, vždyzelenú rastlinu, pestujeme v kvetináči pre jedlé plody, počas leta vonku, v zime vnútri. Viete, ako sa oň postarať?

Kumkvat

Chuť plodu je špecifická, akoby kombinácia citróna, grepu a pomaranča. Jedlá je aj šupka, jadierka sa vyberajú. Dá sa konzumovať surový, nakrájaný sa používa ako ozdoba a ochutenie nápojov. Vhodný je i na prípravu džemov, likérov, sirupov, dá sa kandizovať a variť či piecť s mäsom.

Výživová hodnota

Plody majú veľkosť cca 2 až 4 cm a obsahujú vitamíny – vitamín C (43,9 mg na 100 g), vitamín A – a minerálne látky – draslík, vápnik, horčík.

Kumkvat

Ako ho pestovať

Podobne ako ostatné citrusy kumkvat je náročnejší na pestovanie aj preto, že nie každý ho môže zimovať na svetle a pri teplote 5 až 10 ⁰C. Keďže sa na jar, podľa lokality od konca marca, vynáša von na balkón, terasu alebo do záhrady a na jeseň cca v októbri dovnútra, pestujeme ho trvale v kvetináči. Krátkodobo znesie aj slabý mráz. Dôležité je nájsť preň od jari do jesene to najslnečnejšie a najteplejšie miesto, vhodná je chránená južná, juhovýchodná a juhozápadná poloha.

V chladnejších častiach Slovenska ho môžeme celoročne pestovať v skleníku. Zalievame ho výdatne, ale až keď substrát v kvetináči preschne v celom objeme (zistíme napríklad vlhkomerom). V miske nesmie stáť voda. Od mája do augusta prihnojujeme hnojivom pre citrusy. Rezať sa môže každoročne po zbere plodov a vyložení von. Odstránime všetky vetvičky visiace z korunky nadol a tiež staršie konáre, čím podporíme rast nových z korunky. Presádzame každé dva roky do črepníka s priemerom väčším o cca 4 cm.

Kumkvat

Zber a uskladnenie

Plod dozrieva približne jeden rok. Zberá sa priebežne, keď má podľa odrody intenzívnu zlatožltú alebo oranžovú farbu. Stačí ho prstami odštipnúť zo stromčeka, nie je nutné používať nožnice.

Pred konzumáciou ho porolujeme v dlaniach, uvoľnia sa voňavé látky.

Niekoľko dní vydrží pri izbovej teplote, dva až štyri týždne v chladničke. Môže sa sušiť aj mraziť.

Kumkvat

Viete, že…

… kumkvat je prezývaný aj trpasličí pomaranč? Botanici ho veľmi dlho neradili k citrusom (rod Citrus), ale do samostatného rodu Fortunella. Menia však názor, s čím súvisí aj nový latinský názov Citrus japonica. Zaujímavosťou je, že medzidruhovým krížením kumkvatu vznikla aj známejšia limetka.

2 spôsoby, ako ho využiť

Marmeláda

Plody bez jadierok nahrubo pomelieme, pridáme podľa množstva želírovací cukor a necháme deň postáť. Prilejeme trochu pomarančovej šťavy, privedieme k varu a varíme cca 5 minút.

Kumkvatová marmeláda

Jahňací guláš

(na 2 kg mäsa cca 15 plodov)

Mäso nakrájané na kocky dáme krátko na masť či olej, pridáme nakrájanú cibuľu, kumkvat, mrkvu, hrozienka a podusíme. Pridáme koreniny, zalejeme vodou a červeným vínom a povaríme do zmäknutia.

Naša voľba odrôd

  • Margarita – oválne oranžové plody
  • Meiwa – guľovité oranžové plody sladšej chuti
  • Otilia – guľovité oranžové plody

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada