Zakročte proti voškám, roztočom, bzdochám a ostatným škodcom bez použitia chémie

Čoraz viac ľudí hľadá spôsob, ako sa zbaviť škodcov bez chémie. Predstavíme vám pár tipov, ako na neželaných hostí v záhrade čo možno najšetrnejšie.

Prírodný postrek proti voškám, roztočom či bzdochám
Foto: Shutterstock

Rastlinná ochrana

Chutné a aromatické bylinky svojou výraznou vôňou mätú, odpudzujú či dokonca ničia škodcov. Preto je vhodné tieto bylinky zasadiť k zeleninovým záhonom.

Celý prehľad bylinkových ochrancov zeleniny sme popísali v článku: Symbiotická záhrada: Objavte bylinkových ochrancov zeleniny

Prírodné postreky proti škodcom

Žiaľ, nie všetko vyriešime budovaním ochranného rastlinného múru. Niekedy treba zakročiť aj postrekom. Skôr ako siahnete po chémii, vyskúšajte nasledovné prírodné postreky:

Cesnakový postrek

Cesnak je výborným bojovníkom proti perenospóre, voškám, roztočom a vŕtavke mrkvovej.

Zmiešajte 75g pretlačeného cesnaku s 10 litrami vody. Nechajte lúhovať 24 hodín. Neriedený nálev striekajte priamo na listy alebo pôdu.

Žihľavový výluh

Asi najznámejšia bojovníčka proti voškám a roztočcom chmeľovým je žihľava. Tiež stimuluje rast rastlín.

Z 1 kg čerstvej pŕhľavy a 10 l vody pripravíme výluh. Po dvoch dňoch striekame priamo na rastlinu. Účinnosť postreku môžete zvýšiť pridaním cca 0,5 kg cukru.

Paradajkový nálev

Paradajkový nálev je účinný proti voškám, roztočom, bzdochám a mlynárikovi kapustnému.

3 kg rajčinových listov a výhonkov zmiešajte s 10 l vody. Pomaly varte asi 30 minút. Pred postrekom treba zriediť 2x a pridať 40 g mazľavého mydla. Striekajte priamo na rastliny.

Prírodný postrek proti škodcom
Foto: Shutterstock

Papraď samčia – výluh

Výluh z paprade pôsobí na vošku krvavú, štítničky a puklice.

1 kg čerstvých listov zalejte 10 l vody a lúhujte 3 až 4 dni. 10x zriedeným postrekom spravte zimný postrek ovocných stromov.

Palinový výluh alebo vývar

Palina obsahuje éterické oleje a živice, ktoré odpudzujú vošky a motýle.

300 g čerstvej paliny vyvarte alebo vylúhujte (24 hodín) v 10 l vody. Neriedený výluh striekajte priamo na rastliny – pôsobí proti voškám a mravcom. Vývar zasa pôsobí proti mlynárikovi.

Vratičový nálev

300 g čerstvého vratiča lúhujeme 24 hodín v 10 l vody. Neriedený nálev pôsobí proti voškám, háďatku a mravcom.

Púpavový výluh

Proti voškám a roztočom na ovocných stromoch si pripravte púpavový výluh.

200 až 300 g rozdrvených koreňov alebo 400 g rozdrvených listov lúhujte 2-3 hodiny v 10 l vody. Preceďte a ihneď striekajte na ovocné stromy v čase pučania a po odkvitnutí v 10-dňových intervaloch.

Tabakový výluh

V troch litroch vody rozmiešame 150 g tabaku a hodinu varíme na miernom ohni. Občas premiešame. Po vychladnutí precedíme cez gázu, rozriedime s vodou v pomere 1 : 1 a striekame na rastliny napadnuté voškami.

Manuálne odstraňovanie

Existujú aj manuálne spôsoby boja: klasické zbieranie a likvidovanie škodcov, alebo ich presun na iné miesto (nie na susedovu záhradu).

Pokiaľ nemáte čas na zbieranie, vývary a výluhy, trh momentálne ponúka mnoho alternatív v podobe bio postrekov. Vždy však buďte opatrní, riaďte sa návodmi a myslite aj na domáce a ostatné živočíchy v záhrade.

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock