Ako využiť v záhrade piliny?

Známy nám ponúka veľké množstvo pilín z píly, kde pracuje. Ide o hrubé piliny zo spracovania guľatiny z ihličnatých aj listnatých stromov. Dajú sa nejako takéto piliny využiť v záhrade?

Drevené piliny a poukladané drevo

Piliny sa rozkladajú veľmi pomaly a môže trvať roky, kým sa rozložia úplne. To z nich robí napríklad ideálnu nástielku k ovocným stromom, ale aj na okrasné záhony, kde nahradia kôru či kamennú drvinu.

Pomôžu celkom prirodzene stlmiť rast burín a v záhonoch z kvitnúcich trvaliek nám tak ušetria množstvo práce s vytrhávaním burín. Navyše, celkom prirodzene držia vlahu, takže ušetria prácu s polievaním a zabránia vytvoreniu pôdneho prísušku. Ideálne je však nastieľať záhony práve v čase, keď je pôda vlhká, a to vrstvou hrubou tri až päť centimetrov. Najlepšie sú smrekové či borovicové piliny, použiť však môžeme aj piliny z buka, hraba či duba.

Môžeme nimi nastieľať aj záhony s plodovou zeleninou alebo jahodami. Vhodné sú aj k ružiam a mohutným trvalkám, ako sú bylinné pivonky, železník, margarétky, echinacey, stračonôžky, náprstník.

Záhony ruží nastlané pilinami

Ich pomalé rozkladanie sa dá využiť aj pri zakladaní chodníčkov v trvalkových či zeleninových záhonoch. Cestičku, ktorú vysypeme pilinami, obnovíme znova po niekoľkých rokoch alebo celkom ľahko zmeníme jej trasu.

Piliny však môžeme v kombinácii s hydinovým trusom použiť aj na kompost, ktorý sa už po dvoch rokoch stane mimoriadne kvalitným.

Úplne ideálne je použiť piliny z ihličnatých stromov na nastieľanie čučoriedok, ktoré korenia plytko, potrebujú stálu vlhkosť a navyše aj kyslé pH pôdy.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada