Vrcholček z vianočného stromčeka nevyhadzujte! Vyrobte si z neho habarku

Vrcholček vianočného stromčeka používali naši predkovia na výrobu praktickej domácej habarky. Ak nemáte živý vianočný stromček, nie je to problém. Po Vianociach ich na našich uliciach nájdete neúrekom.

Habarka z vianočného stromčeka

Na výrobu habarky môžeme použiť vrcholček smrekového, jedľového, ale i borovicového stromčeka. Druh nehrá rolu, skôr dĺžka a hrúbka koncového výhonu a hrúbka a množstvo vetvičiek v prvom uzle. Habarky zo smreka či jedle sú zvyčajne subtílnejšie, z borovice hrubšie, pevnejšie.

Ako vybrať správny vrcholec stromčeka

Ak máme vlastný stromček, zhodnotíme, či je vrcholec na tento účel vôbec použiteľný. V prípade, že sa na výrobu habarky nehodí, pohľadáme vhodný kus medzi vyhodenými stromčekmi. Dĺžka koncového výhonku má byť taká, aby habarka sedela dobre v ruke a dočiahla na dno hrnca či inej nádoby. Vo výsledku má mať rúčka okolo 25 – 30 cm. Príliš krátke, výrazne sa stenčujúce či zrezané koncové výhony sú preto nepoužiteľné. Všímame si aj uloženie a hrúbku vetvičiek v prvom uzle. Mali by vyrastať čo najviac v jednej rovine a po celom obvode. Príliš tenké sú nevyhovujúce.

Pracovný postup

1. ODREZANIE VRCHOLČEKA

Odrezanie vrcholčeka z vianočného stromčeka

Odstrihneme alebo odpílime vrcholček stromčeka tesne pod prvým uzlom.

2. SKRÁTENIE VETVIČIEK

Skrátenie vetvičiek

Vetvičky skrátime asi na polovicu, nie na konečnú dĺžku, lepšie sa tak tvarujú.

3. PRITIAHNUTIE VETVIČIEK

Drôtovanie vetvičiek

Drôtom omotáme hlavný výhon a postupne ho obtáčame okolo vetvičiek, pritiahneme.

4. ZAROVNANIE SPODNEJ ČASTI

Zarovnanie spodnej časti

Ak sme tak neurobili na začiatku, skrátime a zarovnáme plochu rezu pod uzlom.

5. ODKÔRNENIE HLAVNEJ STONKY

Zrezávanie kôry z habarky

Habarku si oprieme o telo a kôru odstraňujeme nožíkom smerom od tela.

6. ODKÔRNENIE UZLA

Odkôrnenie uzla

Kôru na uzle i na malých vetvičkách opatrne odstránime malým nožíčkom.

7. ŠMIRGĽOVANIE

Šmirgľovanie

Jemným brúsnym papierom povrch vyhladíme. Rúčku väčším kusom, vetvičky a uzol malými kúskami šmirgľa.

8. SKRÁTENIE „METLIČIEK“

Habarka z vianočného stromčeka

Vetvičky zrežeme na konečnú dĺžku pod uhlom ako na fotke. Ostré hrany vyhladíme brúsnym papierom.

Dobré rady

Habarku používame na miešanie tekutej a jemnej sypkej zložky, napríklad mlieka, múky a vajca v palacinkovom ceste alebo v ceste na vianočné oblátky.

Pritiahnuť jednotlivé vetvičky k hlavnej stonke pomocou drôtu je nutné iba vtedy, ak nevyhovuje ich prirodzený sklon. Prípadne môžete mierne ohnúť každú druhú vetvičku, vďaka čomu bude habarka viac priestorová. Keď používate drôt, nechajte vrcholec vyschnúť niekoľko dní až týždňov, vetvičky si tak zafixujú nový tvar.

Kôru odporúčame odstraňovať až neskôr, pretože v čerstvom stave obsahuje lepkavú živicu, ktorá sa časom stráca. Prípadne môžete pracovať v jednorazových rukaviciach. Ak kôra zaschla až príliš a ide ťažko dole, namočte celý výhon na cca 24 hodín do vody. Kôra zmäkne a to prácu zľahčí.

Text a foto: Ing. Monika Králová
Zdroj: časopis Záhrada