Urobte cesnaku v záhrade miesto, teraz je čas na výsadbu

Cesnak je superfunkčná pochutina, korenie, konzervant a najsilnejší prírodný liek chrániaci nás prakticky pred väčšinou civilizačných ochorení, a to bez vedľajších účinkov.

Cesnak na stole s petržlenovou vňaťou

Ako ho pestovať

Vyžaduje si teplú polohu na plnom slnku, strednú až ľahšiu pôdu s obsahom vápna, nie čerstvo vyhnojenú. Dôležité je striedanie plodín (cibuľoviny na jedno miesto sadíme vždy až po 5 rokoch). Vysádzame jednotlivé strúčiky strednej veľkosti vždy špicom hore.

Pred výsadbou ich moríme proti háďatku zhubnému a roztočovi vlnovníkovi cesnakovému prípravkom Sulka minimálne 3 hodiny a po obschnutí ich hneď vysadíme. Zimné odrody paličiakov a širokolistých nepaličiakov vysádzame v septembri – októbri, aby do zimy zakorenili, ale lístky nevyrástli, do hĺbky 5 až 8 cm nad vrchol strúčika. Jarné odrody nepaličiaka sadíme od marca, a to trochu plytkejšie ako jesenné.

Cesnak

Zber

Cesnak podoberieme rýľom a vytiahneme za stonku v čase, keď u nepaličiakov vňať zožltne a položí sa na zem a u paličiakov sa vzpriami doteraz špirálovito stočená kvetná stonka.

Uskladnenie cesnaku

Vytiahnuté cibule necháme obschnúť, ručne ich zbavíme pôdy a zavesíme na vzdušné a tienisté miesto na 5-6 týždňov. Jesenný cesnak vydrží 4 – 6 mesiacov, jarný až 8 mesiacov, pri skladovaní v suchom prostredí pri teplote asi 0 °C.

Cesnak vytiahnutý zo zeme

Výživová hodnota

Obsahuje vitamíny C, skupiny B, minerálne látky a tiež látku alicín s antibakteriálnymi účinkami.

2 spôsoby, ako ho spracovať

Sušený

Olúpeme, nakrájame na tenké plátky a sušíme pri cca 35 ˚C. Po vysušení zmixujeme, dáme do sklenených pohárikov a uskladníme na suchom mieste.

Cesnaková pasta

Cesnak (1 kg) olúpeme, rozomelieme, pridáme soľ (300 g), dáme do sklenených pohárikov. Skladujeme v chladničke.

Ošúpané strúčiky cesnaku

Viete, že…

… kvetné stvoly u paličiakov vylamujeme? Získame tak vyššiu úrodu, lebo sila rastliny nepôjde do kvetu. Z mladých vylámaných vrcholčekov si môžeme pripraviť domáce pesto. Opláchneme ich, nakrájame na menšie kusy a spolu s olejom, so soľou a s orieškami podľa chuti zmixujeme. Pridáme parmezán. 

Cesnak

Naša voľba odrôd

Zimné odrody, paličiaky:

  • Bjetin – veľmi skorý, jemnejší
  • Slavin – poloskorý, veľmi ostrý
  • Havran – poloneskorý, ostrý

Zimný nepaličiak:

  • Anton

Jarná odroda, nepaličiak:

  • Benátčan

 

 

Text: Ing. Anna Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada