Martin a Feri sú zohratý tím

Martina určite poznáte zo stránok časopisu Záhrada, kde sa vám pravidelne prihovára z pozície šéfredaktora a z poradne. Spolu s Ferim ich môžete vídať na televíznej obrazovke.

Martin Čurda a Fero Laššák so psom

Takmer každý víkend sa pod ich vedením v relácii pre záhradkárov menia záhrady k lepšiemu a prinášajú tiež veľa nápadov a tipov aj vám.

Srší z nich elán a dobrá nálada, neprehliadnuteľný je aj ich humor. Položili sme im niekoľko „záhradných“ otázok, aby ste ich spoznali ešte lepšie.

Máš vlastnú záhradu?

Martin: Áno, po babičke.

Fero: Nie, pretože žijem v byte. Starám sa však o jednu cudziu ako o vlastnú.

Aká je a čo v nej máš najradšej?

Martin: Je krásna. Sú v nej prevažne kvitnúce trvalky a ovocné dreviny. Najradšej mám moju obľúbenú dvojročku – náprstník, ktorý tam kvitne.

Fero: Starám sa o jednu menšiu mestskú záhradu s trávnikom uprostred a výsadbami po obvode. Najradšej v nej mám goji, lebo mi veľmi chutí.

Náprstník

Martin, ty máš vyštudovanú záhradnú architektúru na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Čo ťa pritiahlo k tejto profesii?

Láska k všetkému živému a láska k všetkému krásnemu.

Feri, ty si vyštudovaný ekonóm. Čo teba pritiahlo k tejto profesii?

Dalo by sa povedať, že Martin, ktorý sa záhradnej architektúre už nejaký čas venoval. Boli sme dlhoroční kamaráti. Páčilo sa mi, že je samostatný a robí na seba. Vzal som to ako výzvu a šancu postaviť sa tiež na vlastné nohy. Zároveň som tu videl veľký priestor na sebarealizáciu.

Čo máš na tejto profesii rád?

Martin: Páči sa mi, že vytváram nejaké dielo, ktoré v čase rastie a vyvíja sa. Záhrada je prosto živý organizmus. Čas jej na hodnote neuberá, práve naopak, s časom jej hodnota stúpa.

Fero: Spokojných zákazníkov. Znie to ako klišé, ale je to tak.

Čo, naopak, nemáš rád?

Martin: Asi to, čo každý a v každom povolaní – ľudskú úzkoprsosť.

Fero: Fakt, že tento segment práce so zeleňou je podceňovaný.

Tvoja najobľúbenejšia rastlina alebo skupina rastlín a prečo?

Martin: Okrem náprstníka, čučoriedky a maliny. Mám k nim vzťah už od detstva, z babičkinej záhrady. Viažu sa mi na ne spomienky a chutia mi.

Fero: Jedlý figovník. Je to krásna rastlina, úžasne úrodná, s množstvom chutných a zdravých plodov. A rodí až trikrát za rok.

Figy

Od čoho najčastejšie odhováraš svojich klientov, keď si dávajú robiť záhradu?

Martin: Od toho aby si dali trávnik na takú veľkú plochu, ako pôvodne chceli. Prehováram ich, aby nechali priestor aj iným skupinám rastlín.

Fero: Od toho, aby si dali na celú plochu pozemku trávnik.

Na čo ich, naopak, najčastejšie nahováraš?

Martin: Aby bola záhrada pestrá a aby v nej okrem kvetov pestovali aj ovocie.

Fero: Vysvetľujem im, aby si uvedomili, že rastliny rastú. Že záhrada nie je hotová hneď po výsadbe, ale musí dorásť – do výšky, šírky aj do krásy.

Tvoje motto alebo odkaz pre čitateľov?

Martin: Záhrada je ako žena – ak chceme, aby vykvitla, musíme jej venovať svoj čas a lásku.

Fero: Žijem ekologicky, teda som.

 

 

Pripravila: Ing. Monika Králová 
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada