Čerešňová sezóna začala. Nechajte sa prekvapiť chuťou francúzskeho čerešňového koláča

A je to tu. Čerešničky, čerešničky, čerešne… Symbol leta, slnka, prvých oberačiek na stromoch v ovocnom sade. To všetko a ešte omnoho viac sa spája s týmto letným ovocím.

Čerešne v plytkej miske, detská ruka v pozadí

Čerešňové stromy dokážu zarodiť pomerne skoro a už mladé stromčeky majú plody. Dospelé stromy môžu dosahovať priam do neba, niektoré až do výšky 20 metrov. Obľubujú humusovitú pôdu s dostatkom vápnika a fosforu.

Čerešne tvorí z väčšej časti voda. Ďalej obsahujú napríklad bielkoviny, vlákninu, železo a draslík. Veľmi účinné sú pri detoxikácii organizmu, podporujú chudnutie a lepšie trávenie, sú zdravšou náhradou sladkostí, obsahujú len malé množstvo kalórií, čistia obličky a močové cesty a chránia pred rakovinou.

Čerešne v miske a detské rúčky

Čo s nazbieranými čerešňami?


Ako prvé mi napadlo klasické zaváranie. Milujem čerešňový kompót k hlavnému jedlu, alebo výbornú jemne nadýchanú čerešňovú bublaninu. Najskôr som nazbierané čerešne pretriedila. Tie krajšie zostanú na zjedenie „za čerstva“. Zvyšok som rozdelila na zaváranie a tie tmavé prezreté ešte na džem. A zostali aj na koláč. Netradičný, jednoduchý a úžasne chutný.

Čerešne v miskách

Francúzsky čerešňový koláč

Budeme potrebovať:

  • 500-600 gramov vykôstkovaných čerešní
  • 4 vajíčka
  • 90 gramov trstinového cukru
  • Štipka soli
  • 80 gramov roztopeného masla
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 100 gramov polohrubej múky

Plech, čerešne, rozbité vajcia v nádobe, mlieko, múka a ostatné potreby na pečenie koláča

Postup

Formu na pečenie vymastíme maslom a posypeme krupicovou múkou. Vajcia rozmiešame s trstinovým cukrom a štipkou soli do penista. Nemusíte použiť mixér, stačí trochu viac vyšľahať metličkou, aby sa rozdelila štruktúra vajec a spojila sa s cukrom. Pridáme roztopené maslo a na striedačku prisypávame polohrubú múku a mlieko. Zmes pripomína cesto na palacinky, je riedke a vláčne.

Cesto na koláč vylievajúce sa do formy na pečenie

Do formy nasypeme vykôstkované čerešne a zalejeme ich cestom. Pečieme približne 35 až 40 minút, kým koláčik nie je pekne zlatistý. Ešte za horúca ho jemne posypeme vanilkovým cukrom, aby krásne rozvoniaval. V lete ho môžeme podávať so zmrzlinou. Je naozaj fantastický.

Upečený francúzsky čerešňový koláč

Nie je to bublanina. Ide skôr o palacinkové cesto, ktoré spolu s ovocím vytvorí celok podobný cheescake koláčikom.

Kúsok upečeného čerešňového koláča na tanieri s vidličkou

Zužitkujte aj čerešňové kôstky a stopky

Vyrobiť si domáci čerešňový likér nemusíte iba z čerešní ale aj z ich kôstok. Stačí ich zaliať alkoholom a nechať na tmavšom a chladnejšom mieste jeden mesiac.

Taktiež si môžete vyrobiť malý vankúšik naplnený vysušenými čerešňovými kôstkami. Po nahriatí vám poslúži ako skvelý termofor. Po schladení v chladničke zasa nahradí mrazený hrášok, ktorý prikladáte na udreté miesta.

Čerešňové kôstky

Nevyhadzujte ani stopky, dá sa z nich uvariť netradičný čaj. Použiť sa dajú čerstvé alebo si ich do zásoby nasušte.

Čerešňové stopky v dlani

Stopky najskôr varte 2 – 3 minúty a následne lúhujte 8 – 10 minút. Chuťou tento čaj veľmi nevyniká, ale má blahodarné účinky napríklad na upokojenie, prečistenie krvi, proti močovým kameňom alebo proti hnačke.

 

 

Text a foto: Mgr. Zuzana Mišotová